Пловдивчани се жалват на кмета по нета. Асеновградчани - не

Май му се вижда края на изморителното писане на ръка на жалби до общините. Към момента от удобството да алармират местните управници за нередности чрез интернет, могат да се възползват само 9 общини и Асеновград не е сред тях. Това са Пловдив, Бургас, Ловеч, Добрич, Гоце Делчев, Белоградчик, Русе, Плевен и Варна.

Всеки, който иска да уведоми за проблем в съответните населени места, може да го направи на сайта aktiven.bg. Там ще се натъкне на карта, на която с кликване може да посочи дори точен адрес, след което трябва да посочи за какво точно е оплакването му. Ако разполага със снимка, има възможност също да я добави. Жалването може да е предизвикано от счупена пейка, опасна сграда, висящи кабели, изчезнал капак за шахта, улична дупка, неработещо улично осветление и всичко, което е впечатлило будна гражданска съвест. В съответната община жалбата ще се препраща към служител, който е длъжен да отговори. Сигналите и отговорите са видни за всеки, който се е регистрирал на сайта. Системата дава възможност за приоритетна обработка на определени сигнали в зависимост от типа нередност. Подалите сигнал, могат не само да наблюдават статуса му на уеб сайта, а и да получат и-мейл относно извършените дейности за отстраняване на дадената нередност.
Реализацията на проекта се осъществява безвъзмездно от ЕСРИ България като част от глобална инициатива на ESRI Inc. Партньори са Национално сдружение на общините в Република България и Български съвет за устойчиво развитие.

Екипът на asenovgrad.net искрено се надява някоя от следващите общини, които ще се присъединят към инициативата, да бъде Асеновград. В крайна сметка живеем в 21 век и най-нормалното нещо би било да не губим часове от работното си време, за да алармираме за пропуски и нередности собствените си служители. Чието задължение, апропо, така или иначе е именно отстраняването или недопускането на такива. Защото общинарите са нищо друго, освен слуги на народа. И да купуваш лист и химикал, след което да сядаш и да пишеш на ръка, при условие, че има нещо наречено световна мрежа и отнема цифром и словом 5 мин., за да задоволиш закостенелите бюрократични изисквания, е не просто загуба на време. Това е загуба на глас и мнение. Загуба на право. В някоя папка и чекмедже.

Оставаме в трепетно очакване скоро да бъдем опровергани от администрацията на кмета д-р Христо Грудев.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини