Опасни за детското здраве диадеми и обувки на пазара

Опасни за здравето на децата диадеми и обувки са в обръщение на пазара, алармират от Комисията за защита на потребителите. 

Диадемата е изработена от пластмаса в различни цветове. Няма търговска марка и не е опакована. От външната страна е украсена с многоцветни халки, цветя и фигури. Елементите се отделят лесно и при евентуално им поглъщане могат да предизвикат задавяне и задушаване. От вътрешната страна има остри зъбци, които могат да наранят главата на детето. Съгласно етикета произходът на диадемите е Турция.

Оубвките са затворени, лачени в червен цвят, закопчават се с каишка, която се залепва отстрани. На лепенката има кожено цвете, на което има метална капса. Отпред има залепени 5 бели кожени цветчета, в средата, на които има залепени стъклени камъчета. На стелката има надпис наподобяващ  XYAOYUER, а на подметката има пиктограма. Обувките се предлагат за продажба без етикети на български език, в целофанена опаковка, с обявена продажна цена по етикет – 5 лв. за чифт. Наличните номера са 21, 22, 23, 24, 25, предназначени за момиченца до 3 години. Нестабилно разположените на металната капса и кожените цветчета крияте потенциален риск от задушаване, в случай, че детето ги отлепи и погълне. Произходът на обувчиците е Румъния. 

Издадена е заповед за незабавното изтегляне от пазара на всички налични бройки от двете опасни стоки. Вносът, износът, възмездното или безвъзмездно им пускане на пазара също се забраняват.  

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини