Нов ленински курс – бира без водка

Уляновск - на сух режим през уикендите.

Родината на  пролетарския вожд  Уляновск започва нов революционен курс - на  безкомпромисна война с пиянството. В Уляновска област официално е въведен сух режим за почивните дни. Миналия  месец регионалното  правителство одобри поправки в законодателството, които забраняват продажба на алкохолни напитки над 15 градуса в събота и неделя. Това е първата област, която реагира на призива на президента Медведев от месец март - местните  власти да ограничат търговията с алкохол по свое усмотрение. Тогава президентът остро критикува националното законодателство в това отношение.

За да аргументира решението за твърди мерки губернаторът на Уляновска област припомня медицинската статистика, според която през 2010  г .в областта десет процента от смъртните случаи сред възрастното население са от отравяне заради алкохол и неговите сурогати. Като пример губернаторът Сергей Морозов дава пример и с преизчисляване на собствената си заплата в бутилки с водка. Ако преди 15 години е можел да си купи 25 бутилки за месец, сега те са 130.
 
Експертите отбелязват, че този род забрани определено имат ефект. Например в Архангелска област, където са въведени ограничения от две години ,престъпността по време на „сухите дни“ пада 65%, а административните нарушения намаляват два пъти. Освен сухи празнични дни на някои места са въведени „сухи нощи“ със забрана на твърд алкохол след 23 часа и сухи територии – където не може да се пие, напр. градини и паркове.  
 
Инфотуризъм.нет

 

 

 

 

 

 

 


Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини