Тази есен стигаме 7 милиарда

Индия изпреварва Китай по население

Населението на света вероятно ще надхвърли 7 милиарда души на 31 октомври. А  до края на века ще достигне 10 милиарда или повече показва проучване на ООН.

Изследователите посочват като причина по-ниската смъртност и по-високата раждаемост от очакваното.Всяка минута на земята се раждат по 267 бебета и 108 души умират.

В доклада на Фонда на ООН за населението (unfpa.org), озаглавен "Преглед на перспективите пред световното население 2010", се прогнозира, че до 2100 г. населението на Земята ще бъде около 10,1 милиарда души.

Ако раждаемостта се увеличи с половин дете на жена обаче населението може да достигне близо 16 милиарда. Авторите подчертават, че прогнозата е базирана на хипотезата, че през столетието средната раждаемост ще намалява.

Според анализи от миналата година на Бюрото за преброяване на населението на САЩ, Индия вероятно ще измести Китай като държава с най-многобройно население през 2025 г. Очакването е че към тази дата населението на Индия ще достигне 1,396 милиарда души.От 1980 г. Китай разрешава на повечето жени да имат само едно дете. Средностатистическата китайска жена сега има 1,5 деца спрямо 2,7 деца на средната индийска жена, въпреки че процентът на раждаемостта в Индия намалява заради повишаването на образованието и урбанизацията. Демографската промяна може да засегне икономиката на двата азиатски гиганта, които са едни от най-бързо развиващите се в света.

Бюрото за преброяване на населението на САЩ прогнозира, че класирането на страните с най-голям брой население ще остане същото през следващите 15 години.

САЩ, чието население нараства по-бързо, в сравнение с повечето богати страни, макар и с слаб темп през последните десетилетия, ще остане третата най-голяма страна в света, следвана от Индонезия, Бразилия, Пакистан, Бангладеш и Нигерия.Страните, чието население се очаква да намалее, са Япония, Русия и Германия, където раждаемостта е ниска от години.Япония, която в момента е на 10-о място, ще слезе до 20-о през 2050 г., прогнозира бюрото. Очаква се Етиопия да стане шестата държава с най-многобройно население тогава.

 infoturism.net

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини