Отказваме се от Бургас – Александруполис и отлагаме АЕЦ Белене

България се отказва от участие в проекта „Бургас - Александруполис", съобщи премиерът Бойко Борисов след среща с посланиците от ЕС. Сред аргументите за отказа е, че населението на Бургаския регион не одобрява проекта, трасето преминава през защитени местности, няма гаранции за скорошно изплащане и по думите му „видяхме какво се случи с Мексиканския залив".

Борисов добави, че България отлага и строежа на АЕЦ „Белене", защото няма ясен план кога ще се върнат парите. Ето какво още каза министър-председателят:

Това е проект, който не се иска от населението на Бургаския регион. Второ, всички видяхме какво стана в Мексиканския залив. Обясних на посланиците колко е бурно морето, колко е тесен заливът, какво означава всеки ден да влиза танкер там, какво означава разлив на танкер там. Освен това трасето минава през НАТУРА. Не на последно място ефективността на проекта е... В десетки години напред би могъл да се изплати някога. Е какво налага в условията на криза да го говорим дори?

Същото и за атомната централа в Белене. Всеки, който ми даде цената и да обсъждаме цена и откъде ще вземем парите, сме готови веднага да седнем да говорим с него. Иначе това си е само голи приказки.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини