В Шуменско се пада по бутилка и половина вода на човек

Жестоката криза с безводието продължава, отчаянието на хората - също

Приблизително бутилка и половина вода на ден за пиене, миене и всички нужди - толкова се пада на човек в шуменските села Риш, Александрово, Веселиново и Черни връх. Там цари жестока криза и започна раздаването на бутилки от държавния резерв. „Предвидили сме от водата, която ще получим - по 10 литра за седмица на 1 човек. Това е количеството да края на септември. Очаквам кризата да продължи октомври и ноември, докато не паднат по-обилни дъждове, тъй като тези населени места са на каптажи. Общото количество за община Смядово, което ще получим, е близо 55 тона бутилирана питейна вода“, заяви пред БНР кметът общинския център Иванка Петрова.

Започва подготовка за смяна на довеждащия водопровод в Риш, както и за нови тръби в другите села. Финансиране засега обаче няма

Случващото се в Шуменско е само щрих от голямата криза с безводието в момента в страната. Най-тежко е положението в областите Шумен, Търговище, Велико Търново, Ямбол, Добрич, части от Бургаска, Варненска и Русенска. Но и в останалите много селища са без вода. От големите градове на режим са Плевен, Ловеч, а и Тетевен.  Между 6 и 7 хиляди души всеки ден влизат в режим, сочат анализите на „Зелено движение“. Партията готви жалба до европейските институции за нарушаване на директивата за питейните води.


ОБЕЗВЕРЕНИЕ

За казус в димитровградското село Радиево съобщи във „Фейсбук“ съпредседателят на „Зелено движение“ Тома Белев. Селският каптаж бил изчерпан, към 1000 души нямат вода, обаче в съседство без проблеми функционирал спа комплекс с басейни, джакузита и т.н. Хората твърдят в писмо до Белев, че най-вероятно след сондиране комплексът е „хванал“ водата, която би трябвало да се ползва от селото - проблеми имало и преди години след отваряне на единия от басейните. Всъщност, Радиево е без режим. Хората твърдят, че би било по-добре да бъде въведен, за да се надяват на вода поне в определени часове. Но пък старите кранове, от които да се пуска и спира водата, не работели. „Хората вече са обезверени и крайно отчаяни. Не знаем може ли по някакъв начин да си помогнем сами, защото общината и държавата няма да ни помогнат“, пишат те.

Реално ситуацията с хотели и спа комплекси край села с проблеми с водата е повсеместна. Но винаги в такива случаи експертните анализи твърдят, че обемите са достатъчни. Много често срещана от немай къде е и надеждата за режим, но пък ръждясалите кранове да не работят.

 

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини