Какво блокира споразумението за Газа

Разногласия относно бъдещото военно присъствие на Израел в Газа и освобождаването на палестински затворници блокират прекратяването на огъня в Газа и сключване на споразумение за заложниците, предава извънредно агенция „Ройтерс“, като се позовава на десетима източници, запознати в преговорите, водени с посредничеството на САЩ.

Според източниците, сред които има двама представители на „Хамас“ и трима западни дипломати, разногласията произтичат от искания, които Израел е поставил, след като „Хамас“ е приел версия на предложението за прекратяване на огъня, представено от президента на САЩ Джо Байдън през май.

Източниците на „Ройтерс“ твърдят, че „Хамас“ е особено обезпокоен от последното искане за запазване на войските, разположени по коридора „Нецарим“ (ивица в посока изток-запад, която Израел разчисти по време на настоящата война и която пречи на свободното придвижване на палестинците между северната и южната част на Газа), както и в тясната гранична ивица между Газа и Египет, известна като Филаделфийски коридор.
Източниците помолиха да не бъдат назовавани, за да говорят свободно за чувствителни въпроси.

Настоящата хватка на Израел върху Филаделфийския коридор му дава възможност да контролира границата на Газа с Египет - единственият пропускателен пункт в анклава, който не граничи с Израел.

„Хамас“ смята, че Израел е променил условията и параметрите си „в последния момент“, и се опасява, че на всякакви отстъпки ще бъдат отправени нови искания, казва пред Ройтерс един от източниците, запознат с преговорите. От Израел и „Хамас“ не са коментирали тази информация.

В изявление за пресата в неделя „Хамас“ заяви, че предложението, направено в резултат на преговорите миналата седмица, е твърде близко до неотдавнашните позиции на Нетаняху, които поставят нови условия. Групировката призова посредниците да се придържат към прилагането на версията от юли на рамковото споразумение, вместо да започват нови преговори.

В изявление преди преговорите миналата седмица пресслужбата на Нетаняху отрече да поставя нови искания, като заяви, че позицията му се основава на предишното предложение.

В изявлението на службата се казва, че в предложението на Израел от май се посочва, че само на невъоръжени цивилни лица ще бъде разрешено да се върнат в северната част на Газа, преминавайки през коридора „Нецарим“.
Службата заяви, че новото предложение на Израел, представено за първи път на срещата на посредниците в Рим на 27 юли е, че трябва да се създаде договорен механизъм, който да гарантира това, което предполага, но не споменава изрично израелско военно присъствие в Нецарим, за да се предотврати движението на бойци на Хамас, пише „Ройтерс“.

Според втори източник, близък до преговорите, Израел е предложил споразумение за завръщане на цивилни в северната част на Газа да бъде договорено „на по-късна дата“.

Това е било възприето от някои от посредниците и от „Хамас“ като отстъпление на Израел от предишния ангажимент да се изтегли от коридора „Нецарим“ и да позволи свободно придвижване вътре в Газа.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен завърши своето пътуване в региона в търсене на пробив. След срещата си с Нетаняху Блинкен заяви, че Израел е приел ново предложение на САЩ, насочено към намаляване на различията между последните позиции на Израел и Хамас. Той призова „Хамас“ да направи същото.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини