Ден на кмета се проведе днес с кметовете на населени места

Изображение 1 от 3

    Ден на кмета проведе днес следобед в зала "Гросето" кметът на община Димитровград Иво Димов с кметовете на населени места и кметските наместници. В работната срещата участваха и заместник-кметът Светослав Стойков,  секретаря на общината Венета Колева,  началника на отдел "Приходи" Росен Кузев, директори на дирекции в общинска администрация и експерти. Темите, които обсъждаха представителите на местната власт е новата методика за определяне такса битови отпадъци и предстоящото увеличение, което предстои в малките населени места.
      В началото на годината кабинетът „Денков“ прие Наредба за реда за изготвяне на образеца на план-сметката за разходите за услугите, за които се заплаща таксата за битови отпадъци и за начина на изчисляване размера на таксата при прилагане на основите, предвидени в Закона за местните данъци и такси. Новата методика определя изчисляването на ТБО на база брой живущи, а не както до сега на данъчна основа на имота. В тази връзка възниква и необходимостта кметовете по малките населени места да окажат съдействие, за да се уточни броят на живеещите е по настоящ адрес. Със заповед на кмета на община е създадена работна група за определяне на методиката за изчисляване на такса битови отпадъци за 2025г.  
      Другата обсъждана тема бе предстоящата подмяна на уличното осветление по малки населени места, където сегашните лампи, ще бъдат подменени с енергоспестяващо лед осветление. Подмяната на уличното осветление в малките населени места се осъществява по проект „Изграждане на система за външно изкуствено осветление на населените места на община Димитровград и кварталите Марийно, Вулкан и Черноконево“. Ново улично осветление ще се реализира в гр.Меричлери и селата: Бодрово, Брод, Бряст, Великан, Воден, Върбица, Голямо Асеново, Горски извор, Дъгнево, Добрич, Долно Белево, Здравец, Злато поле, Каснаково, Крепост, Крум, Малко Асеново, Радиево, Райново, Светлина, Скобелево, Сталево, Странско, Черногорово, Ябълково, както и трите градски квартала: Марийно, Вулкан и Черноконево. Стойността на проекта, който общината спечели чрез финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост е 1 076 000 лева с ддс. Проектът е разработен за да се повиши енергийната ефективност на системата за външно изкуствено осветление, да се намали консумацията на електрическа енергия, при запазване на високо качетво на осветление, чрез технологичното й обновление и модернизиране на същото.

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини