Митрофанова отговори на Петков

"Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват посланика на Руската Федерация."

Това заяви пред телевизия "Русия 24" руският посланик у нас Елеонора Митрофанова.

Изказването ѝ е по повод думите на премиера Кирил Петков, който по-рано каза, че ще има дипломатически отговор към изявленията на посланик Митрофанова. Той бе категоричен, че не е приемливо по никакъв начин чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство. 

Митрофанова твърди, че изказването на премиера "директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г."

Тя обаче не се отказва от практиката си да говори от името на българското общество:

"Хората в България все пак не подкрепят нито реториката, нито действията на правителството си спрямо специалната операция в Украйна".

Митрофанова твърди, че мнозинството от българите са на страната на Русия и съобщава, че много хора превеждат руски сайтове на български. По думите й преводът е наложителен заради многото материали на български, представящи украинската гледна точка.

Руският посланик заявява още, че Посолството следи и публикациите в пресата. Тя заявява, че българските телевизии нямат кореспонденти в Украйна, а използвали тези на Си Ен Ен и така доминирала западната гледна точка. Това ѝ твърдение е невярно, защото още преди началото на войната националните телевизии изпратиха свои екипи в Украйна. Техни кореспонденти и в момента са в страната. Митрофанова твърди още, че в българските медии нямало информация за мините в Черно море - отново твърдение, което не съответства на фактите.

Тя коментира и обявяването на 10 руски дипломати за персона нон грата заради шпионаж в полза на Русия. По думите ѝ този акт е свързан с посещението на секретаря по отбраната на САЩ Лойд Остин, а стъпката на правителството целяла да демонстрира "голямата евросолидарност". Посланикът у нас препотвърди, че Руската федерация ще предприеме реципрочни действия.

Пред руската телевизия Митрофанова обаче заявява, че правителството не е аргументирало действията си.

"Сега никой нищо не обяснява нищо, просто гонят дипломати и без каквото и да е обяснение, просто за дейност, несъвместима с дипломатическия статус, което, разбира се, абсолютно не съответства на действителността", казва тя на фона на лична среща в петък в МВнР и последвалото изявление на Петков, който съобщи причината - шпионаж.

Руският посланик твърди още, че след срещата с Остин не е било съобщено за взети решения. Това ѝ твърдение отново противоречи на фактите, защото в събота Остин и Петков дадоха съвместен брифинг, на който обявиха, че в България ще пристигне една рота "Страйкър".

Митрофанова обаче коментира съботния протест на "Възраждане" и заявява, че в страната имало акции с "антинатовски характер".

Източник: offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    19 -7
    07:17, 24 мар 2022
    Тая издокарана баба като гледа нашето премиерче какво хахо е колко му да му набие канчето. И без това е изпратена от путин да изпълнява ролята на сив кардинал и гувернатор .И без това се държим като руска губерния.
    А аз да попитам защо мълчи Румен Радев по въпроса ? Прави ще излязат от една телевизия, че Радев не е руски агент а е руска къртица.
  • 2
    Де
    Демараж
    16 -9
    08:40, 24 мар 2022
    Премиера ни го има за чиновник . Радев като се изказва че крим е руски и нас ще ни взимат за мезе. Въобще тия от руското посолството се държат като че сме руска губерния.
    • 57
      578
      0 -3
      12:49, 24 мар 2022
      Мужици...
  • 3
    Ам
    ама много си прост
    11 -9
    10:36, 24 мар 2022
    Даже в този сайт вчера бяха сложили руската журналистка която каза че жертвите в Донецк и Логанск са били 8! повтарям 8 ! Руската журналистка каза че хората не бива да вярват на Путин.Какво повтаряте едно и също каквото са ви казали да повтаряте?Тази Митрофанова трябва да бъде изгонена! Ние не сме руска колония.Като има малоумни да глкасуват за Възраждане така се получава.Защо бре идиоти гласувахте за Възраждане и за путинистите?Защо? Вие сте наистина откачени и малоумни!
  • 4
    Пе
    Петров
    3 -4
    14:42, 24 мар 2022
    От 3-ти март насам на бл. номер 17 зад Веспрем от терасата на един апартамент гледам редом до бългаско знаме се вее и руско.Днес също го видях.За 3-ти март хайде иди дойди,човека не познава историята с подробности, но и сега то продългава.Първоначално си помислих че там живеят руснаци.Но не би.Живеят си чисти българи.Първоначално ми стана смешно, а после и жално и болно.Почувствах се омерзен, предаден и унизен.А такива хора у нас са доста.Колко тъжно.
  • 5
    Пе
    Петров
    1 -1
    20:10, 24 мар 2022
    45 год.духахме на Путиновците и видях докъде стигнахме.А ти продължавай да духаш, но децата и внуците ти сигурно не са в Москва.Нещастник!
  • 6
    Да
    данчо
    1 0
    06:15, 25 мар 2022
    след като половината фейс обеснява че има и друга гледна точка във войната ,нормално е другарката да се изявява като губернатор
Последни новини