Всеки с кашлица на проба за свински грип

Всеки с хрема, кашлица и висока температура задължително да бъде изследван за свински грип. Джипитата да вземат секрети от пациентите си дори само при съмнение за инфлуенца, разпореди със заповед здравният министър д-р Евгений Желев вчера.

До дни се очаква Министерството на здравеопазването да подготви указания за всички пътуващи за Мексико и САЩ, съобщи д-р Ангел Кунчев, завеждащ отдел "Надзор на заразните болести" в МЗ, съобщи в. "Монитор".

Засега не се предвиждат задължителни изследвания на връщащите се от страните, в които инфекцията взе човешки жертви.

Кризисният щаб, който беше създаден по повод на птичия грип, може да бъде свикан, ако заразата се появи и в Европа. Засега у нас щамът на свинския грип не е засечен в нито един от болните, добави той.

Симптомите са като при обикновения грип.

Има обаче разлика в начина на протичането в САЩ и в Мексико, уточни д-р Кунчев. В САЩ той се проявява като средно тежка инфекция и е факт, че всички техни доказано заразени лица до момента - 13 души - са в добро състояние и се възстановяват. За разлика от тях в Мексико болестта протича доста по-тежко, добави той.

В готовност сме да работим при специални условия и да задействаме моментално мрежата за доставяне на медикаменти и медицински транспорт, ако заразата настъпи към Европа, каза за "Монитор" д-р Огнян Алексиев - директор на Националния медицински координационен център.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини