Близо 1 000 болни от СПИН у нас

Общият брой на официално регистрираните болни от вируса на СПИН в България е 926. Това съобщи днес националният координатор на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" Тонка Върлева. Според специалистите обаче реалният брой на заразените е около 4 000 души. Само през тази година са регистрирани 111 нови случая на ХИВ. Това, което прави впечатление, е, че над 50 процента от новооткритите случаи са млади хора под 30 г. Много широка е възрастовата граница – между 17-71 г. Другата тревожна тенденция е, че се увеличава броят на заболелите над 50 г.

СПИН се открива в доста късен стадий. Освен това много българи, които живеят извън страната, започват да се връщат с вече разгърнат стадий на болестта. Рисковите групи са част от ромското население, хомосексуалистите и затворниците. СПИН е заболяване, към което са уязвими много групи. През следващите 6 години България ще получи над 32 млн. евро, съобщи още Тонка Върлева.

Световният ден за борба със СПИН се отбелязва днес, 1 декември. За първи път Световният ден за борба с болестта е честван през 1998 година и оттогава се отбелязва всяка година. В свое обръщение ООН изразява тревога, че разпространението на СПИН се превръща в пандемия. В момента повече от 30 милиона души по света имат ХИВ/СПИН, като броят на новозаразените не може да бъде контролиран. Починалите от болестта вече са над 30 милиона души.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини