Дистанционни и фалшиви, но студенти

26 студенти от Благоевград са ощетени със сумата от 3000 до 6000 лева, съобщиха от полицията в Благоевград.

Младите хора получили уведомление от Шуменския университет, че са изключени от висшето учебно заведение и студентските им права са прекратени.

Причината: представени фалшиви академични справки при записването им за студенти директно във втори и следващи курсове, тъй като са записани чрез прехвърляне от друг ВУЗ.

Разследването на служители от "Икономическа полиция" започнало след подадени сигнали от студенти, в които жалбоподателите обясняват, че са издържали писмен изпит по история.

"Изпитът" бил проведен от преподаватели на Шуменския университет в Благоевград.

След класирането те били записани първи курс задочно или дистанционно обучение във филиала на университета, изнесен в Благоевград. Платили и съответната сума за обучението.

На този етап разследващите са установили, че за първи път през 2002 г. е било организирано дистанционно обучение към Шуменския университет в Благоевград.

Университетът имал сключен договор с фондация "Ноблес" за организирането му, а неин представител се явявала 59-годишната шуменка Е.Д.

Дамата, заедно с двама мъже от Благоевград С.К. и И.Р. на 39 г., набирали от името на фондацията кандидати за този вид изнесено обучение. Студентите държали изпита си, класирали се и били "записвани" в съответния курс срещу определена сума на семестър.

От образователното министерство обаче твърдят, че филиал на университет се открива след положително оценяване от Националната агенция по оценяване и акредитация.

В случая в МОН не е постъпвала информация за такъв проект и към момента филиал на Шуменския университет в Благоевград не е откриван, допълват от министерството.

Висшите учебни заведения в България нямат право да сключват договори с юридически лица с цел обучение на студенти образователно-квалификационна степен "магистър" и "бакалавър".
Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини