20 века по-стари от пирамидите в Гиза - каменните структури от Барненес

    Kаменните структури от Барненес (The Cairn of Barnenez) са предисторически монумент, намиращ се на полуостров Кернелехен в северен Бретан, Франция. Това е една от най-старите структури на света, която все още е запазена. Също така това е най-големия мегалитен музей в Европа. Каменната структура е изградена през ранния неолитен период. Построен е през първата половина на петото хилядолетие пр.н.е. Каменните структури от Барненес са с около 2 000 години по-стари от пирамидите в Гиза и малко по-млади от кулата в Йерихон.

    Въпреки съвременното наименование на каменните структури, което предполага погребална дейност, няма доказателства, че са били използвани с такава цел.

    Съвременната наука все още няма теории с каква цел е бил построен този монумент.

    Първата фаза на изграждането на монумента продължава от 4 850 до 4 500 г.пр.н.е., а втората започва през 4 200 и завършва през 3 900 г.пр.н.е. Според друг източник строежът бил започнат през 4 500 г.пр.н.е., а втората фаза в изграждането му -  няколко века по-късно. 

    Монументът е дълъг 72 метра, между 20 и 25 метра широк и 9 метра висок. Количеството използвани камъни е между 6 500 и 7 000 кубични метра. Теглото им е между 12 000 и 14 000 тона.

    Двата етапа на строежа се различават не само по времето си, но и по вида на използваните материали. Установено е, че през първата фаза е използван долерит, който се намира в областта, докато през втория етап се използва гранит от намиращия се наблизо Ил дьо Стере. В допълнение, първата част от монумента има 6 камери, а втората – 5. Всяка камера се състои от главна камера с коридор, водещ до нея, с дължина между 7 и 12 метра. Входовете към всички камери са от югоизточната страна.

    Едва през средата на 20 век обърнали внимание на структурата. Дотогава е бил използвана като каменоломна, което довело до откриване на някои от камерите. След като оценили археологичната стойност на каменните структури, започнали реставрационни работи. В камерите били открити керамични останки от неолита и бронзовата ера, полирани каменни брадви, както и стрели. Някои от предметите могат да бъдат видени в центъра за посетители. По стените на коридорите са открити рисунки.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини