Размирици в Скопие, искат оставката на президента

    Участници в протестите в центъра на Скопие разбиха тази нощ офиса на президента Георге Иванов, и влязоха в сблъсъци с полицията, съобщава агенция „Фокус”. Демонстрантите са успели да влязат в президентската канцелария, изнесли са мебелите на улицата и са ги подпалили. Те са изпочупили и стъклата на министерството на правосъдието в столицата на Р. Македония, опитали са се да проникнат и в офиса на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ.

    Това беше втора последователна нощ на бурни протести и безредици в Скопие.

    Демонстрациите на няколко хиляди души са започнали в 18 ч. местно време (17 по българско) и първоначално бяха мирни. Недоволството на гражданите е било предизвикано от решението на президента Георге Иванов да прекрати разследването срещу политици, което трябваше да разреши политическата криза в страната.

    Повечето от прекъснатите дела са били във връзка с предполагаемото подслушване на 20 хил. граждани.

    Сред помилваните са бившият министър-председател на страната Никола Груевски, директорът на контраразузнаването на Саша Миялков и вътрешният министър Гордана Янкуловска, лидерът на СДСВ Зоран Заев и председателят на албанската партия ДПА Мендух Тачи.

    След сблъсъците с полицията, включително и с части от специалните й подразделения, се съобщава за най-малко 12 задържани. Има и няколко ранени, сред които журналист от „Плусинфо“. Край правителствените сгради са разположени допълнителни полицейски сили, снабдени с водни оръдия.

    Паралелно с протеста, организиран от "Протестираме", протестираха и няколко хиляди демонстранти в организацията на Гражданското движение за защита на Македония (ГДОМ), пише скопският вестник „Вест”. Те се събраха и спокойно протестираха пред парламента.
    Източник: dir.bg

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини