Спират ученическите турове за напиване. Преглед на националния печат

„24 часа": Спират ученическите турове за напиване

Екскурзиите на гимназисти с цел да се напият без родителски и учителски контрол ще бъдат забранени. Това предвижда нова наредба на министерството на икономиката, която трябва да влезе в сила най-късно от догодина.

Учител задължително ще има при всички организирани екскурзии на ученици до 19-годишна възраст. Това ще важи дори за абитуриентите. В момента има масова практика 16-годишни да пътуват без учител из страната, за да се напият.

Обсъжда се още в наредбата да бъде записано, че детски групи могат да се настаняват само до третия етаж в хотелите и в стаи без тераси. Все още обаче не е ясно дали това ще стане факт заради протести на хотелиери.

 

„24 часа": Младежи се удавиха в язовир "Кайлъка"

Двама младежи - 20 и 21 години са се удавили  в язовир "Кайлъка", съобщават от сливенската полиция, цитирани от БГНЕС.

Момчетата влезли в южния край на язовира вчера, около 9:30 часа (от село Скалица, община Тунджа), за да ловят риба с лодка.

Малко по-късно, между 10:30 и 11:00 часа, охраната на водоема информира в Районно управление „Полиция" - Нова Загора, че лодката, с която са влезли двете момчета е обърната и същите ги няма.

 

„Труд": Бонус "ромче" за учителите

Учителите, които преподават на ромчета в детските градини и училищата, вероятно ще получават бонус към заплатата.

Идеята се обсъжда в образователното министерство и е част от общоевропейска програма за намаляване на броя на децата, които отпадат от просветната система. Причините са най-различни - ниските доходи на някои семейства не им позволяват да отделят средства за облекло, учебници и помагала на децата.

От друга страна, малчуганите от малцинствата понякога срещат трудности с учебния материал или влизат в конфликти със съучениците си.

 

„Труд": Борисов лесно се измъква за бонусите, понеже никой не го гони

Скандалът с бонусите дойде и си отиде като природно бедствие. Връхлетя сякаш от нищото, взе политически жертви, нанесе щети върху семейния бюджет на политическите кабинети, остави утайки за дълго разчистване и открои в морална светлина образа на премиера Борисов.

Политическите жертви засега са скромни - Нели Нешева освободи шефското място в здравната каса, Виолета Николова - в Агенцията по вписванията, Гергана Павлова - зам.-министерския пост в здравеопазването.

Останалите получиха ултиматум да върнат парите на "добрия Дянков" и, изглежда, ги върнаха под заплахата за преки уволнения или преструктуриране на Министерския съвет. Последното, възложено на "лошия Цветанов", вероятно няма да се състои, но самият факт, че Борисов сгъсти реториката на гнева, подсказва, че е очаквал бунт в политическия гръбнак на ГЕРБ.

И основателно - парите са получавани законно, пред очите на властта, декларирани, облагани с данъци, та не може да се предполага, че ще бъдат възстановени с радост и възторжени възгласи.

 

„Стандарт": Холивуд по балкански

Холивуд по балкански ще зарадва любителите на сапунки от двете страни на Босфора. Най-доброто от "Листопад" и "Перла", забъркано в коктейл с "Под прикритие" и "Стъклен дом".

Това трябва да бъде резултатът от копродукциите на сериали, които ще правим с Турция. Спогодба за това на държавно ниво ще бъде подписана след две седмици в Анкара. Новината съобщи пред "Стандарт" културният министър Вежди Рашидов.

На съвместното заседание на правителствата на двете съседни страни на 19 и 20 март ще бъде договорено и откриването на турски културен институт в София.

Проектът за балкански Холивуд развълнува феновете на сериалите.

Те веднага си представиха как на снимачната площадка един до друг ще застанат българският и турският Брад Пит - Калин Врачански и Къванч Татлъту. Единият участва в "Стъклен дом", а другият - в "Забраненият плод".

„Стандарт": Зетят на Ковачки взе винкела

Зетят на енергийния бос Христо Ковачки - Никифор Вангелов, е на път да превърне в индустрия символите на Перник. Съпругът на сестрата на крупния бизнесмен взе търговската марка "Винкел" и я пусна на пазара като вафла. Това стана ясно от бюлетин на патентното ведомство за заявка за запазена марка. От обявяваните всеки месец справки става ясно, че десетки изобретатели патентоват откритията си. Стотици фирми пък "запазват" търговските си марки.

Шоколадовите десерти на Вангелов вече са хит в миньорския град. Заедно с тях президентът на футболен клуб "Миньор"-Перник регистрира като свои марките "Уellow end blak" като лого на отбора и "Кюмур".

„Монитор": Бележките за кръв срещу операция незаконни

Бележките за дарена кръв, без които болниците не извършват планови операции на пациентите, се оказват незаконни. Проверка на „Монитор" показа, че такова изискване не е залегнало в нито един от здравните закони или наредби, нито е въведено със заповед на здравен министър.

„Това е интересен казус, който ще разгледаме много внимателно в парламентарната здравна комисия", коментира д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ. По думите й, ако бележките се узаконят, това може да доведе до стимулиране на черния пазара на кръв.

От друга страна обаче, ако се забранят със закон, кръвните центрове в страната ще изпаднат в невъзможност да задоволят нуждите на болниците, обясни Дариткова и обеща комисията да направи пълен анализ на ситуацията.

 

„Монитор": Война в нета след убийството на Марио

Истинска война между младежи от Перник и Добрич се разгоря в интернет след убийството на Марио Данчев в Студентския град преди дни. Заплахи, клетви и псувни си разменят десетки участници във форумите. Има включително и призиви като „Ще ви прегазим", „Мрете" и други.

Съграждани на добричлията Илко Радев, който наръга смъртоносно Марио Данчев от Парник, са създали група в социалната мрежа Facebook, озаглавена „ДА ПОДКРЕПИМ ИЛКО". В нея участниците изразяват загрижеността си за Илко и твърдят, че той е невинен. Според интернет потребителите момчето е обвинено несправедливо, тъй като се е защитавал от „пияните" близнаци Марио и Мартин и техния приятел Владимир.

„Монитор": Путин печели от раз

По предварителни данни премиерът на Русия Владимир Путин е победил с над 60 процента от гласовете още на първия тур на президентските избори в Русия, които се състояха вчера. Това предаде късно вчера следобед Лента.ру позовавайки се на шефа на Централната избирателна комисия Владимир Чуров, който съобщил новината в ефир по телевизионния канал „Россия 24".

При обработени 14 процента от бюлетините резултатите сочат, че Владимир Путин е получил 61,8 на сто от гласовете, каза председателят на ЦИК.

„Сега": Цели университети се крепят на "летящи" преподаватели

Цели висши училища в България се крепят на "летящи" професори. Без тях някои вузове нямаше да покриват изискванията за акредитация и да предлагат толкова много специалности. Докато преподавателите намаляват, студентите и факултетите се роят, показват предоставени от просветното министерство данни на "Сега" по закона за достъп до обществена информация.

262 260 са били студентите през учебната 2011/2012 г. при 243 592 през учебната 2000/2001 г. В същото време според НСИ за последните 10 години преподавателите на основен трудов договор са намалели от 15 609 на 13 741. През учебната 2011/2012 г. на основен трудов договор са 13 521 от общо 18 165 души, като в повече от един университет работят 2429.

Част от тези прелитащи преподаватели крепят акредитацията на два университета едновременно. Законът изисква поне половината от аудиторните и практическите занятия да се водят от хора на основен трудов договор и търсенето на хабилитирани имена за акредитация в някои висши училища е превърнато в спорт. Само за 1 година броят на преподавателите, които участват в акредитацията на повече от едно висше училище, е нараснал с 30% - от 484 на 635.

 

„Дума": 15 106 софиянчета извън градините

Над 15 000 семейства няма да могат да запишат децата си в детска градина в София, пресметнаха от Дискусионния клуб за социална и местна политика. От справката, направена в електронната система за кандидатстване за ясла и градина в столицата, се вижда, че общата цифра на регистриралите се е 23 869. В същото време столичната кметица Йорданка Фандъкова обяви само преди дни, че свободните места са малко над 8000, коментираха от клуба.

Реално новопостроените детски градини за четири години са най-много 10. През 2008 г. обаче обещанието беше за 17. Това е записано в програмата за развитие и управление на Столичната община 2008 г. - 2011 г. От тези 10 градини 3 обаче са за децата на военните и парите са от държавата, подчертаха от ДКСМП.

Освен че не се строи, не се изпълняват и решения на Столичния общински съвет. Примерите са с взетите терени от "Озеленяване" и "Софийски имоти", където все още няма построени градини. Във вече съществуващи сгради, строени за градини, са настанени общински служби, подчертаха и друг проблем от ДКСМП.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини