Отписаха шефката по вписванията. Преглед на националния печат

„Стандарт": Отписаха шефката по вписванията

Рекордните 48 хиляди лева бонуси си е раздала шефката на Агенцията по вписванията Виолета Николова, заради което бе освободена от поста. Рокадата бе обявена вчера от правосъдния министър Диана Ковачева, след като се запозна с доклада на инспектора на ведомството по случая. Бонусите Николова е взела от юни до декември 2011 г., без да е искала съгласието на правосъдния министър. Диана Ковачева определи като неморално и възмутително това, че Николова си е дала сама такива премии. В обясненията си освободената шефка на агенцията обаче е посочила, че е била в правото си да взима подобно допълнително материално стимулиране. В същото време средната сума, която служител от агенцията е получавал на месец като бонус, е 500-600 лв.

„Новинар": Шефът на "Напоителни системи" е временно отстранен

Шефът на дружеството "Напоителни системи" Георги Харизанов ще бъде временно отстранен от длъжността си. Това каза пред агенция "Фокус" земеделският министър Мирослав Найденов. Министърът обясни, че Харизанов сам му е съобщил, че срещу него има повдигнато обвинение по дело от 2001 година. Найденов не посочва за какво е съдебното дело. Той уточни, че след като се е консултирал с премиера Бойко Борисов, е решил да отстрани шефа на "Напоителни системи", докато приключи предварителното следствие. Найденов каза, че Харизанов също му е предложил да постъпи по този начин.

„24 Часа": Закони на пътя, за да не сме по гробищата!

"Кой ще застане срещу съда, срещу този закон, който пуска на свобода убийците на нашите деца? Искаме условните присъди на пияните шофьори, които газят по зебрите, да отпаднат незабавно!", нарежда Мария Димитрова и се задавя от болка.
"Нека променим закона, за да се гледаме в очите, а не да се събираме по гробищата. Вървете всяка седмица и ще видите - хората там се съюзяват и разбират каква е мъката и болката"", намесва се бащата на 17-годишния Трифон Трифонов, един от загиналите при тежката катастрофа в Симеоновград.
Думите на родителите и сподавените вопли на 20-ина майки и бащи, погребали децата си заради смъртта по пътищата, разчувстваха до сълзи вчера министри, трогнаха представители на различни институции и неправителствени организации по време на кръгла маса в парламента.

„Труд": Бокова откри център на ЮНЕСКО у нас

Регионален център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО бе открит в София от генералния директор на световната организация Ирина Бокова и министрите на културата Вежди Рашидов и на външните работи Николай Младенов. Това е първата подобна институция в Европа. Досега регионални центрове са открити в Корея, Япония, Китай, Перу и Алжир.
"Значението на нематериалното наследство става все по-голямо. Натискът, който всички изпитват от униформизацията на културата, е много голям, затова една от основните задачи на ЮНЕСКО е да запази многообразието, да спазва традицията и да я предава. Защото, ако един народ не познава себе си, той е по-склонен към екстремизъм", заяви Ирина Бокова.

„Дума": 1 милион души у нас живеят сами

Почти 1 милион души в България живеят сами. Това показват данните на НСИ от последното преброяване през 2011 г. Броят на самотниците през 2001 г. е бил 662 853 и нараства до 925 385 десет години по-късно. Така относителният дял на едночленните домакинства за този период се е увеличил от 22,7% до 30,8%. Ръст има и на двучленните домакинства, които са една трета от всички.
НСИ отбелязва спад на децата до 16 години в българското семейство. 3 от 4 домакинства не отглеждат малки деца. За 10 години домакинствата без деца под 16 г. са се увеличили с 211 136. Най-много семейства без подрастващи има в областите Габрово, Видин и Велико Търново. Най-малък е техният дял в Кърджали и Сливен.
Най-чувствително намаляват домакинствата в областите Враца - с 13 320, и Монтана - с 8550. Това са две от 21 области, в които броят на домакинствата спада в периода 2001-2011 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини