Дянков плаши със съд кметове, използвали делегираните бюджети за други цели. Янакиева да стяга багажа!

Министерството на финансите ще изпрати в съда искане за търсене на наказателна отговорност от бивши и настоящи кметове , за които е установено, че са прехвърляли средства от делегирани бюджети за други дейности. Това каза в Смолян вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БТА.

Той припомни, че за подобно нарушение се предвижда и наказателна отговорност, но досега този законов текст не е използван срещу кметове.

Проверки на финансовия инспекторат в няколко общини вече са установили редица нарушения, а като пример за такова "пипане" на бюджетни средства за делегирани дейности министър Дянков посочи бившия кмет на Дупница.

Санкции ще има, каза министър Дянков. Според него финансовият инспекторат е намерил нарушения при проверки в Дупница (предишен кмет Атанас Янев - БСП), Перник (кмет Росица Янакиева, БСП, преизбрана и на изборите през есента на т. г.) и др., но в много от случаите кметовете са били "доста хитри" и действията им са били обвързани с решения на общинските съвети. Въпреки това - някои от кметовете са допуснали някои грешки, които дават възможност на Министерството на финансите да потърси наказателна отговорност от кметовете въпреки наличието на решения на Общинският съвет, категоричен е Дянков!

"Вместо да се оправдават - редно е тези кметове да помислят от къде ще намерят пари да платят за нарушенията, които са извършили. Някои от тях ще трябва да се бръкнат доста дълбоко" - заяви Дянков по БНР тази вечер! "Някои общини, между които Дупница и Перник са харчели като луди преди изборите без за подписаните договори да е било осигурено необходимото финансиране", заяви министъра на финансите. "Проверих успеваемостта в съда на финансовият инспекторат. Над 95% от актовете му се потвърждават в съда!", отбеляза Дянков!

Проверка на финансовия инспекторат предстои и в община Смолян, (на която два мандата кмет бе Дора Янкова (БСП). Сред обектите на проверката ще бъдат подписаните през август редица договори в община Смолян, за които е било ясно, че не могат да бъдат обезпечени, посочи финансовият министър.

Той добави, че от финансовото министерство ще търсят помощ и от частни кантори, за да се подготвят документите около казусите с искания за наказателна отговорност за прехвърляне на средства от делегирани бюджети за други дейности.

Според министър Дянков това ще накара "всички сегашни и бъдещи кметове да внимават, когато правят такива нарушения на закона".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини