Синдикатите отказаха участие в заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество

Представителите на синдикатите в Перник отказаха вчера участие в заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество, съобщиха от Областната администрация.

Като причини за отказа председателите на регионалните съвети на двата синдиката- КНСБ и Подкрепа, са определили нарушаването на диалога на национално ниво.

Заседанието е било свикано спешно след писмо на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов относно необходимостта от запазване на социалния мир и активизиране на социалния диалог. В дневния ред на заседанието е било включено обсъждане на наболели социално - икономически проблеми и мерки за активизиране на социалния диалог и запазване на социалния мир.

На заседанието присъстваха представители на държавни институции и работодателските организации.

Заради липсата на представители на синдикатите заседанието не може да се счете за редовно. Присъстващите могат да дискутират поставените в дневния ред проблеми, но не могат да вземат решения.

„Винаги сме работили в синхрон и в добро сътрудничество, както със синдикалния лидер на РС на КНСБ – г-жа Ангелова, така и с Любомир Жотев от СРС на КТ „Подкрепа”. Благодарение на конструктивния диалог сме намирали добри решения по редица въпроси, касаещи проблеми на местно равнище. Активното им участие като членове на Комисията по заетост към областния съвет за развитие и Областния съвет по условия на труд спомага за решаването на много проблеми свързани със заетостта и спазването на трудовото законодателство.Аз не се отказвам от този диалог, защото съм убеден че това е правилният начин да се стигне до консенсус. В тази връзка въпреки отказа им да участват в днешното заседание на Областния съвет за тристранно сътрудничество оставаме отворени за бъдеща работа с тях», бе позицията на инж. Иво Петров.

Директорът на НОИ – Перник – г-жа Наумова заяви, че до този момент никой представител на синдикалните организации не е поискал   среща с нея и не са търсили информация, какво мнение могат да формират, след като нямат конкретни данни и анализ на състоянието на ниво област Перник. 

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини