Димитър Огнянов: „Тези избори бяха шокиращо безчестни“

Само преди дни РЗС подаде жалба в ОИК за нередности в протоколите на секционните избирателни комисии. Очаква ли РЗС жалбата да бъде уважена? За изборите и очакванията - Димитър Огнянов пред perunik.com.

Подадохте жалба в ОИК и Административния съд за нередности в протоколите от секционните избирателни комисии. Какво мислите, че ще излезе от това?

Очаквам да има положително развитие, защото смятам, че не всичко в държавността ни се е разпаднало. Търся истината и обективността, за която и немският философ Шопенхауер е казал, тя е ясното око на света. Абсолютно съм убеден, че съответните власти ще изпълнят задълженията си и то не от голо любопитство, за от загриженост за съдбата на града, за бъдещето му. За това си мисля, че трябва да се поправят поне част от грешките, трябва да си извлечем поуки.

Честни ли бяха изборите според Вас?

Тези избори бяха шокиращо безчестни. С целия си късмет на човек, занимаващ се с политика от над 15 години, попаднах в среда на безнравственост. И също така шокиращо ще призная, че поне една трета от идващите при мен избиратели още в началото на кампанията ме питаха „Колко ще даваш?“. Носещ идеалите от първите години на демокрацията, за мен това звучеше като виц, но накрая като се замислих и установих, че това е страшната реалност в Перник.       

Променило ли се е нещо в нравите на перничани от първите години на демокрацията досега?

Да, променили са се и то в отрицателна насока. В 90-те години Перник имаше обществено ядро на горди и достойни хора. Перничани са хора с лична чест, перничанинът е талантлив, умен и човечен. Това, което сега установих обаче, ме потресе. Изводите, които могат да се направят, вече не са толкова за изборни резултати, колкото за това смачканото от бедност и срамежливост лично самочувствие. Аз се питам предаде ли се Перник?  Въпреки че в крайния си избор за кмет  в мен се запалва искрица оптимизъм.  

Оправдаха ли се очакванията Ви за изборите?

Е, на този фон, категорично не. Аз водих кампанията си в най-чист и толерантен стил. Без злоба, без заяждане, а с някои забележки и тревоги. Аз заложих на това, че имам опит , че съм тотално наясно с управленските механизми и че имам сили да покажа по-лична добродетелност. Твърдя, че близо 3 хиляди избиратели ме разбраха, но последващите грозни сцени и прояви на опонентите ми, понижиха този резултат. Тези, които ме разбраха и застанаха зад мен, аз нарекох демократичното ядро на съвестта в града ни. Убеден съм, че на парламентарните избори, те ще бъдат трикратно повече.

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини