Синдикалисти умориха от студ кандидат-кметове, за да хвалят Янакиева

В студената конферентна зала на Двореца на културата се събраха днес кандидат-кметове и синдикалисти от КНСБ  да обсъждат темата за корпоративната социална отговорност. На кръглата маса присъстваха кндидат-кметовете Вихрен Матев, Росица Янакиева и д-р Валентин Павлов. Отсъстваха Димитър Огнянов и Ирена Соколова. Дебатът водеше председателят на КНСБ за област Перник Наташа Ангелова.

Зададената и формулирана помпозно тема на дебата, цитирам: "Корпоративната социална отговорност като средство за развитие на икономиката, подобряване на конкурентноспособността и социалното сближаване в Община Перник" предизвика също толкова общо и безсмислено теоретизиране, изпълнено с нищо незначеща за редовия слушател риторика! Кандидата за кмет, Д-р Павлов, бе подготвил кратка презентация, изпъстрена с известни до болка общи постановки. В отговор - Г-жа Янакиева в типичен неин стил разви тези, от които в главите на присъстващите не остана абсолютно нищо! Всеки един от кандидат-кметовете трябваше да представи своя идея за Корпоративната социална отговорност и общината. На практика обаче, че оказа, че немалка част от присъстващите бяха по-скоро общо теоретично подготвени, отколкото чисто практиечески и идейно. Казаха се неща, които не станаха ясни на самите оратори, а най-малко - и на присъстващите гости .

Като контрапункт на всичкото това прозвуча изказването на Г-н Матев, който изказа мнението, че подобен дебат е безполезен, ако в крайна сметка не се дадат конкретни рецепти как да се подобри отношението на работодателите към техните работници за да не бъдат те противопоставени един на друг, а да вървят ръка за ръка в правилната посока. "Например - демонстрация за социална отговорност на общината е ако тя плаща навреме за извършената работа от фирмите, а не ги бави с парите им с месеци и години! Как биха могли фирмите да бъдат социално отговорни без пари? Когато една фирма се декапитализира - първата спасителна мярка е съкращаването на работни места! Когато дължиш 11 милиона на бизнеса - никакъв дебат за социална отговорност не може да има!", заключи Г-н Матев 

Впечатление направи и субективното водене на дебата! След изказването на всеки от опонентите на кандидат-кмета Янакиева - Г-жа Наташа Ангелова вметваше някаква забележка. „Не се заяждам“, допълваше тя, но изразяваше мнението си с критики към кандидатите. Единственият, към когото водещата на дебата, беше “благосклонна“, бе Росица Янакива. Освен това видима и услужлива беше подкрепата на синдикалистката към Янакиева, независимо от нещата, които тя казваше или премълчаваше.

Кандидат-кметовете обсъждаха още и темите за възлагане на обществени поръчки, образование, здравеопазване и състоянието на общинските търговски дружества. Единствено кандидат-кметът Вихрен Матев изрази мнението си относно обществените поръчки, че не трябва за изпълнението им да се толерират определени фирми. "Трябва да се даде шанс и на по-малки фирми да вземат участие в усвояването на парите от обществените поръчки. Не бива едни и същи фирми да стават все по-богати, а по-малките им конкуренти да се държат настрана и да се декапитализират! Не е социално отговорно и не говори добре за работата на общината", допълни той! Всички кандидати се обединиха около това обществените поръчки трябва да са прозрачни и да се следят сроковете за изпълнение.

Докато обиграността на един от кандидатите целенасочено и видимо изпъкваше, така и не станаха ясни крайни предложения или решения от дискутиращите страни! Всичко се криеше зад общи фрази, програми и стратегии, от които на никой в залата нито му стана по-топло, нито по-ясно! Поради липсата на конкретика и тенденциозното водене на дебата от Г-жа Наташа Ангелова - същият ще остане в историята на синдикализма като поредният безполезен за всички (и работници, и работодатели) фарс! Предизборно отбиване на номер с явната цел КНСБ да оправдае взетото незнайно от кого и как решение профсъюза да подкрепи кандидатурата на досегашния кмет в предстоящите избори!

Източник: perunik.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини