Павел Черийски: „Доказах, че съм боец и че мога да отстоявам всяко едно нещо, което е в полза на хората“

Павел Черийски е дългогодишен  синдикален лидер, известен с непримиримата си позиция в защита на интересите на работниците от всички браншове на промишлеността. Работи в "Напоителни системи" - Перник. Известен е на перничани с гладната си стачка миналата година заради неизплатени заплати във фирмата. Четири месеца 2400 души остават без заплати. Черийски обаче стачкува.  В продължение на девет дни стои на работното си място и не се храни. Най-накрая благодарение на него парите на работниците са преведени.

Заместник-председател е на Националната федерация "Земеделие и горско стопанство" - Подкрепа  и е един от учредителите на синдикат "Подкрепа" в Перник. Сега Павел Черийски е кандидат за общински съветник, подкрепен от ПП „Другата България“.

Защо се кандидатирате за общински съветник?

Причината е, че аз се занимавам с политика и със синдикализъм повече от 20 години. Преди 4 години за пръв път исках да стана общински съветник. Тогава се кандидатирах като независим кандидат, но общинската избирателна комисия не одобри 6 подписа, които не отговаряха на 1000-та бройки и ме спря по този начин. Искам да съм общински съветник, защото не ми е безразлично за това как се харчат парите на хората в града. От позиция на синдикалист аз виждам как се разхищават нашите пари, тези на данъкоплатците. Защото виждам едни строителства, които се правят на завишени цени, например ремонти на пътища, тротоари. Аз съм и строителен специалист и преценявам всичко това и от тази гледна точка.

Друга причина за моята кандидатура е, че се чувствам измамен през тези 22 години. Бях горещ привърженик на новото, на СДС, но тези хора просто ни измамиха. Затова се чувствам длъжник на хората от моето поколение, защото те ни вярваха, ние се предоверихме на някакви измислени ченгета  и в един момент стигнахме до това положение. В самото начало на демокрацията аз мислех, че трябва да сме малко по-скромни, но виждам, че скромността не краси човека, тя води до забрава. През последните години аз доказах, че съм боец и че мога да отстоявам всяко едно нещо, което е в полза на хората и когато съм добре мотивиран, аз мога да отстоявам докрай, доказал съм нееднократно.

Какво е в повече на Перник и какво му е по-малко?

На Перник повече са му мутрите, беззаконието и мръсотията. Липсва му добро управление. В Перник има много кадърни хора. Ако отидете в София във всяко едно министерство или агенция, на възлови позиции работят перничани. Друг е въпросът, че нашата община не умее да ги използва. Знам и примери, в които за работа по проекти не се взимат хора, които знаят как се правят тези неща.

Перник е много комуникативен град. От тук минават пътищата за три държави- Сърбия, Македония и Гърция. В Перник може да се направи страхотен бизнес парк, защото там има жп линия, а и магистралите минават от там. Тук могат да се направят един куп малки предприятия, където да работят перничани. Въпросът е обаче не да има само път, а и ток, канализация, вода, и най-вече реални сгради и предприятия. 

Казвате, че сте шечит. Какво е определението ви чешит и има ли Перник нужда от чешити?

Разбира се, че има нужда. Чешитите са хора, които мислят различно от останалите. Такива, които са нетрадиционни и различни, които искат да направят нещо различно. Чешитите са движещата сила в света. Всички известни личности са били чешити. А специално в нашата листа 90% сме такива.

Кои са проблемите на Перник, според Вас?

Проблемите на града са политиците, които управляват Перник в последните 22 години. Проблем на Перник е и липсата на канализация. Много села, които дори са близо до града, имат такъв проблем, но по-лошото, че дори и квартали на Перник са без канализация. Има толкова много европейски пари за тези неща. Все пак сме в 21 век и не може села като Рударци, Драгичево, Дивотино и Ярджиловци да са без канализация, а по-малките дори не коментирам.

Транспортът на Перник също е проблем. Не може например линия 16 през събота и неделя да се обслужва от маршрутки и тогава по 30 души да се блъскаме в тях. Това си е проблем. Старият автомобилен парк също е проблем за перничани. Докога тези стари тролеи ще обикалят Перник? Аз по принцип съм привърженик на екологичния транспорт, но не в този му вид. Тролейбусният транспорт е бъдещето. А това е общинска фирма и общината трябва да помисли по какъв начин да се подобри. Според мен има пари, има как да се намерят пари, например с публично-частни партньорства може да се направи нещо. Може също този тролейбусен транспорт да върви не само по линия 20 и 10, а и по линиите 16 и 17.

А може ли в такъв случай Перник да има метро?

Имах един приятел Вальо Книжара, който за съжаление е покойник и той казваше, че Перник е спалнята на София. Така че за Перник трябва да се пусне скоростен влак, който да се свързва с метрото. На Перник иначе метро не му трябва. Друга негова идея, която аз подкрепям, е подземните галерии около Перник да се направят складови бази. След като се укрепят могат да служат за много неща, защото в тях се поддържа постоянна температура.

С какво се занимавате  в свободното си време?

Много чета, книгите определено са ми голяма страст. Харесвам най-вече исторически, но чета почти всичко. Обикновено чета по няколко книги наведнъж и даже ги препрочитам. Любител съм и на кучетата, отглеждам атрактивни породи. Европейско, руско и сръбско кино също много харесвам. Любител съм на Горан Брегович, мечтата ми е да гледам негов концерт под Айфеловата кула.

Източник: perunik.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини