Правителството в шок, БДЖ пред катастрофа

Нов скандал избухва в БДЖ

Германската банка KfW е поискала да си получи обратно всичките 50 електрически и дизелови мотриси с марка “Сименс”, които се движат у нас.

Новината се върти от няколко дни в медийното пространство, но вече бе потвърдена и от чиновници в Министерството на транспорта и БДЖ.

В случай че искането наистина стане факт и Германия си прибере 50-те мотриси, положението с железопътния транспорт ще е катастрофално. На практика у нас ще останат само съветски влакове от 70-те години на миналия век.

Изход обаче не се вижда заради тежкото състояние на железниците.

Твърдото решение на немската банка да си поиска мотрисите обратно изправя пред истински шок управляващите.

Решението на германците идва след като ръководството на БДЖ прекрати договора на “Алианц България” и на негово място избра “Булстрад”.

Действието противоречи на договора за покупка на дизеловите и електрическите влакчета и промяната на клаузата е извършена без консултации с KfW.

В договора ясно е посочено, че до пълното плащане на возилата “Сименс” собствеността им не е на БДЖ, а на KfW, която има право да си ги прибере.

Сега проблемът с мотрисите трябва да се реши на правителствено ниво между България и Германия.

Ако това не стане, българските железници буквално ще катастрофират. Мотрисите в момента осигуряват превоза на редица работнически влакове в района на столицата и другите големи жп гари у нас.

Влаковете “Сименс” са единственият модерен подвижен състав на БДЖ. Те бяха купени през 2003 г. и ако сега бъдат иззети пред пътници, стои угрозата да се возят в потенциално опасни стари мотриси.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини