8 кг тротил пред депутатски блок. Преглед на националния печат

„24 часа": 8 кг тротил пред депутатски блок

Рекордните 8 килограма тротил, открити пред депутатски блок в София рано сутринта вчера, вдигнаха на крак спецслужбите в МВР.

Намирането на взривоопасния експлозив бе запазено в тайна, а часове по-късно антимафиоти от ГДБОП задържаха мъж, който до късно снощи бе подложен на разпит за това откъде се е сдобил с тротила и защо го е подхвърлил пред жилищния блок в кв. Витоша, населен от народни представители.

Сигналът за опасната находка е получен на телефон 112 в 8,15 часа в четвъртък от депутата от БСП Пенко Атанасов, научи "24 часа". Народният представител бързал сутринта за парламентарно заседание, минал за по-напряко през гъсто обраслата пътека до блока, по която иначе не вървят хора, и видял там странен куфар.

 

„24 часа": Георги Ушев оглави Специализирания съд

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Георги Ушев  за председател на Специализирания наказателен съд.

Ушев бе избран с 21 гласа от общо 23. Георги Николов, административен ръководител на Районен съд гр. Сливница, получи 2 гласа, а Величка Иванова - Влашева, съдия във Военния съд в Пловдив, остане без нито един глас.

Георги Ушев досега беше зам.-административен ръководител на Софийски районен съд, командирован в Софийски градски съд. В концепцията си той изложи възгледите си, че трябва съдебните заседания да са открити, когато няма приложени СРС и когато това не би застрашило разследването. По този начин ще се повиши доверието на обществеността в съдебната институция.

Проф. Лазар Груев подкрепи кандидатурата на Ушев, но подчерта, че това, което го кара да се колебае, е фактът, че той е участвал в конкурсите и за двете спецсъдилища - Апелативния специалзииран съд и Специализирания наказателен съд.

 

„Труд": Брюксел нареди да ковем ударно висшисти

Броят на хората с висше образование трябва да се увеличи до 40 на сто до 2020 г., наредиха от Брюксел. Европейската комисия (ЕК) е публикувала специален доклад за развитие на висшето образование.

В момента у нас хората с университетски дипломи са 23,2%. За сравнение през 2004 г. те са били 21,7%, а четири години по-късно - 22,8 на сто.

Ако изпълним европейската заръка, то след 19 години висшистите трябва да са почти двойно повече. Това означава приемът в университетите да се увеличи. В момента за нас това е сериозен проблем заради демографската криза.

От 2-3 години вузовете остават с непопълнени места. Общият брой на студентите в България е 281 170, а получилите тапия през 2010-а са 60 523. Според нашите експерти единственият изход е във вузовете да влязат и хора, които са далеч от абитуриентската възраст. Това може да стане под формата на различни курсове. Подобна опция съществува и в доклада на ЕК. Голямото притеснение на Брюксел е, че Стария континент сериозно изостава от САЩ и Япония.

 

„Труд": Германия си иска от БДЖ 50 влака "Сименс"

Германската банка KfW е поискала да си получи обратно всичките 50 електрически и дизелови мотриси с марка "Сименс", които се движат у нас. Това съобщиха източници на "Труд" в сряда. Новината бе потвърдена от чиновници в Министерството на транспорта и БДЖ. Проблемът е сериозен и се търси изход от ситуацията.

В случай че Германия си прибере 50-те мотриси, у нас ще останат само съветски електрички, произведени през 70-те години на миналия век.

Мотрисите "Сименс" са единственият модерен подвижен състав на БДЖ. Те бяха купени през 2003 г. по настояване на тогавашния транспортен министър Николай Василев.

 

„Стандарт": Цар Киро храни Литекс

Цар Киро се оказа спонсор на футболния шампион "Литекс". Тайната изскочи от папка на ромския бос, намерена в един от мерцедесите му. "Вътре имаше документ, че Кирил Рашков е превел 430 000 долара на "Литекс", разкри Васил Васев, поемно лице при обиска на автомобилите на боса след екшъна в Катуница. "Следовател намери в багажника нотариално заверен банков ордер. С него Рашков превежда парите като заем на клуба", обясни пред Дарик радио Васев. Запознати с разследването също твърдят, че такъв документ е приложен към делото срещу Цар Киро. Хората на ловешкия футболен бос Гриша Ганчев обаче категорично отрекоха да са опирали до парите на скандалния ром. В специална декларация те обявиха, че Рашков не е давал никакви заеми нито на футболния клуб "Литекс", нито на едноименното акционерно дружество.

„Монитор": Всеки трети не знае с какъв знак да гласува

Всеки трети българин - или 38% , не знае с какъв знак да гласува на предстоящите местни и президентски избори. 62% знаят, че трябва да гласуват със знака „X", за 13% вярната отметка е „V", а други 9% мислят, че няма значение с какъв знак ще се гласува, стига да отбележат по някакъв начин своето предпочитание..

 

„Монитор": Дилма рецитира Багряна, Бразилия ще учи български

Стихове на Елисавета Багряна изрецитира на български в Габрово бразилският президент Дилма Русеф. Тя посети вчера Априловската гимназия, в която е учил баща й Петър Русеф, след като по-рано през деня разгледа и Царевец. Пред хилядите жители на града, събрали се да я посрещнат, тя рецитира стихове, писани от поетесата, когато им е била на гости в Бразилия. Оказа се, че президентът Георги Първанов е подарил на Русеф стихосбирката на Багряна, в която са събрани именно произведенията й от този период.

Те описват тъгата на Петър Русеф по родината му. „Изпълних мечтата на баща си да дойда в България. Неговата мечта бе да се върне тук", обясни Дилма

 

„Монитор": Маркират колите с ароматизатори

Ароматизатор тип борче или лепенка на страничното стъкло е новият метод, по който застрахователни компании ще си маркират неофициално колите. След като от понеделник влиза в сила новият кодекс, в който се забранява поставянето на стикери с името на фирмата, ароматизаторите ще показват коя кола къде е застрахована. По този начин крадците също лесно ще се ориентират на кой автомобил могат да посегнат и кой би им създал неприятности, ако го задигнат, съобщиха разследващи пред „Монитор".

На самия ароматизатор ще бъде изписана датата, до която важи застраховката. Другата идея е да се постави лепенка от външната страна на огледалото за обратно виждане, на която пак да има знак.

„Дневник": Брюксел: Европарите не стигат за всички заявени магистрали

Европейската комисия не възнамерява да спира плащания за инфраструктурни проекти в България, но парите по оперативната програма "Транспорт" може да не стигнат за всички заявени проекти и финансирането на част от тях да остане за след 2014 г. Това обяви пред БНР Тон ван Лиероп, говорител на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хаан.

"Не планираме да режем, отказваме или прекратяваме никакви плащания. Може обаче внезапно да се окаже, че има твърде много проекти - по причини, свързани с планирането и финансите", каза Ван Лиероп. Той обясни, че пари за тях вероятно ще има през периода 2014 - 2020 г.

 

„Сега": Смут в правителството заради парите за магистрала "Тракия"

Милионите от еврофондовете за магистрала "Тракия", която засега се строи със средства на българските данъкоплатци, потъват във все по-голяма мъгла. Въпреки че е осигурено по принцип еврофинансиране от Брюксел, България няма яснота кога ще започне получи парите от Еврокомисията, които са от ключово значение за бюджета. А говорителят на комисията по регионална политика в ЕК Тон ван Лиероп в сряда изненадващо обяви, че парите по програма "Транспорт" за градеж на шосета у нас до 2013 г. няма да стигнат за всички проекти, затова част от тях ще бъдат финансирани от Брюксел през следващия програмен период - 2014-2020 г.

Според него за тогава можели да останат части от "Тракия" и "Струма", като например тунелът в Кресненското дефиле. За най-сложната отсечка от "Струма" - през Кресна, отлагането не е новина, но визирането на пловдивската магистрала вече е изненада.

 

„Дума": Росен Плевнелиев в далавера за 3 млн. евро

Близо 3 млн. евро е спечелил Росен Плевнелиев след далавера с общински имоти. За това алармираха вчера депутати от БСП. Като бизнесмен кандидат-президентът на ГЕРБ е получил 20 дка общински терени, за да строи бизнеспарк. Земите му са дадени след заменки и за малки суми, но месеци по-късно той ги препродава 4 пъти по-скъпо. Общата печалба от врътката е 6 497 626 лв. Сделките се сключват през 2008 и 2009 г.

След цяла серия от управленски маневри, през 2007 г. общината предоставя 20 дка срещу 24 декара на Бизнес парка. Стойността на размяната е 72 евро на кв. м. Година по-късно замяната е извършена. Само четири месеца след това - през март 2009 г., "Бизнес-парк София" продава близо 18,5 дка от същата земя, но вече на стойност 238 евро на кв.м.

От Столичната община вчера излязоха с официална реплика. В опита си да изчистят името на Плевнелиев обаче те го забъркаха в още по-голям скандал. От обяснението на общината се вижда, че те признават, че кандидатът на ГЕРБ е спечелил именно толкова от сделката, колкото изчислиха от БСП. Нещо повече - общински съветници се похвалиха, че Плевнелиев е получил 20 декара, но имал право да разполага с 15 от тях, а върху останалите 5 бил задължен да изгради парк. Плевнелиев парк не е изградил, призна обаче и. д. кмет Мария Бояджийска.

Проста сметка доказва, че на всичкото отгоре Плевнелиев е продал 18,5 декара, при условие, че е разполагал само с 15 от тях.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини