12 000 евро за трабант. Преглед на националния печат

„24 часа": Цар Киро отървал данъци по давност

Три уволнения на данъчни инспектори и отстранени общински служители ще има тези дни заради непотърсени задължения на ромския бос Кирил Рашков, научи "24 часа".

Днес е приключила вътрешната проверка за това дали над Цар Киро е имало данъчен чадър. Установено било, че през септември 2010 г. при обща проверка на прокуратура и данъчни той и съпругата му Костадинка били селектирани като рискови заради притежание на имущество над 500 000 лв.

Инспектори от Пловдив направили пълна проверка на собствеността, от която станало ясно, че имотите са придобити в края на 90-те години, но за тях не са плащани данъци. Те обаче преценили, че давността за задълженията е изтекла и че една ревизия няма да вкара в бюджета съществени суми. Единствено за автомобил S-класа за 200 000 лв. можело да се хване давностен срок.

Затова очакваните уволнения ще са не за данъчен чадър, а заради формализъм и некомпетентност. Общински служители ще го отнесат заради несъбрани около 100 000 лв. местни данъци.

"Няма да коментирам текущи проверки", категоричен бе вчера шефът на НАП Красимир Стефанов. Божана Илиева от пресцентъра на НАП-Пловдив, обаче съобщи за радио "Фокус", че НАП търси нарушения в работата на данъчните, проверявали имотите на Кирил Рашков през миналата година. Софийски екипи на НАП ревизират и 12 физически лица и 6 фирми, свързани с Цар Киро и роднините му.

 

„24 часа": Левите: Борисов и Плевнелиев са като Путин и Медведев

"Вече два дни съм в България, но ако трябва да съм откровен, още не знам кой е реалният опонент на г-н Калфин - Плевнелиев или Бойко Борисов. Отношенията им са като при Медведев и Путин..."

Това възкликна генералният секретар на Партията на европейските социалисти Филип Кордери вчера. Шефът на ПЕС е в България, за да подкрепи двойката Ивайло Калфин - Стефан Данаилов и кандидатите за кметове на БСП.

Има регрес в страната по отношение на демократичните стандарти, заяви той. С корупцията - също, затова ни отрязали за Шенген. "Ако Станишев беше премиер, а Калфин - външен министър, щяхте да сте приети", смята Кордери.

"Безпрецедентен натиск и манипулации навсякъде в страната" пък констатирал соцлидерът Сергей Станишев при срещите си за представяне на червените кметове. Учители и други наши кандидати за съветници на държавна служба са били заплашвани с уволнение, затова излязоха от листите ни, даде пример той. БСП ще предостави всички сигнали на евронаблюдателите за вота, отделно ще информира Европейския парламент, зарече се той.

Станишев определи като "скандално слабо подготвен" КСНС при президента и призова Борисов да каже кой е наредил на полицията да не влиза в къщата на Цар Киро и да не арестува убиеца на Ангел още в деня на трагедията. "Операцията щяла да влезе в учебниците в Симеоново. Пука им на хората!", продължи той. Сега и българи, и роми се страхуват, с това се замъгляват проблемите, обясни соцлидерът. Но гладът на хората бил по-силен от страха. "Ще кажа на Бойко Борисов и приятелитему Берлускони и Саркози, че демокрацията в Европа не е за продан", отсече пък Кордери.

 

„Труд": 51 млрд. лева спят в банките

Депозитите на граждани и фирми в български банки се увеличават с 603 млн. лв. само през август спрямо юли тази година, показват данните на БНБ. Това е 3,5 пъти повече в сравнение с август 2010 г., когато е отчетено увеличение на депозитите само със 175 млн. лева.

През август т. г. гражданите са спестили нови 240 млн. лв., а фирмите - 363 млн. лв.

Населението вече къта рекордните 30 млрд. лв. в банки, което е с 3,3 млрд. повече спрямо август 2010 г. Заедно с депозитите на фирмите, които са над 21 млрд. лв., в банките "спят" общо 51 млрд. лева. На годишна база увеличението е с 5,4 млрд. лв., или с 12%, става ясно от статистиката на БНБ.

За последните 3 години спестяванията на гражданите са се увеличили с над 8 млрд. лв. През август 2009 г. депозитите на населението са били 23,4 млрд. лв. Година по-рано техният обем е 21,8 млрд. лв. При фирмите няма чувствителна разлика. През август 2011 г. спрямо август 2008 г. влоговете им нарасват с 491 млн. лева.

 

„Труд": Калфин иска с писмо дебати с Плевнелиев

Левицата ще изпрати писмо до предизборния щаб на ГЕРБ с искане за дебати между кандидата на БСП Ивайло Калфин и опонента му Росен Плевнелиев.

"Опитвам се да говоря с г-н Плевнелиев, но не ми се получава", каза Калфин. И той, и лидерът на БСП Сергей Станишев обвиниха властта и Плевнелиев в страх от дискусия, защото нямало какво да кажат. Соцлидерът нарече кандидата на ГЕРБ "фигурант", който се държи като "кандидат за шеф на Камарата на дюлгерите".

Генералният секретар на Партията на европейските социалисти Филип Кордери, който е в България, за да заяви пълна подкрепа за президентската двойка Калфин - Стефан Данаилов, каза: "Не зная, г-н Калфин, кой е вашият опонент - г-н Плевнелиев или Бойко Борисов лично. Отношенията им приличат на тези между Димитър Медведев и Владимир Путин." Той подчерта опасенията си за честността на вота у нас и предупреди, че "демокрацията в ЕС не е за продан".

Станишев ще алармира наблюдателите от ОССЕ, ПАСЕ и Европарламента за натиск върху хората за вота. "По-силен от страха е гладът, а самохвалството и лъжливостта на ГЕРБ ще извикат гняв", каза той. Червените представиха и кратка версия на клипа на Калфин с мото: "Уморих се да се срамувам, искам да се гордея, че съм българин." Той е черно-бял, гласът зад кадър е на Данаилов. БСП обяви, че ще финансира кампанията си със заем от банка до 2 млн. лева.

 

„Стандарт": Доган сваля картите на балотажа

Кой ще подкрепи ДПС на изборите за президент. Това питат всеки ден партийните централи. Лидерът на ДПС показа, че ще свали картите на балотажа. За разлика от него обаче заместникът му Лютви Местан намекна, че партията на Сокола най-вероятно ще даде рамо на тандема Калфин-Данаилов при евентуален балотаж с партията на Бойко Борисов.

Местан подчерта, че в ДПС много добре разбират посланието на ръководството за отрицателната оценка на кабинета на ГЕРБ и натърти, че "Атака" е единственият резерв на ГЕРБ за втория тур. Само от хората на Волен Сидеров може да се очаква "да прелеят гласове в кошницата на Росен Плевнелиев", заяви заместникът на Сокола и даде знак, че избирателите им няма да пуснат бюлетина за ГЕРБ. ДПС е партия на участието, тя няма да призовава избирателите си към въздържане от гласуване, обясни Местан на въпрос дали има вероятност избирателите им да не гласуват на балотажа. "За втория тур хората на Сокола "ще имат ясна позиция и ще си кажат тежката дума", котегоричен бе Местан. По същото време в Добруджа лидерът на ДПС Ахмед Доган се обърна към местните с призива: "Събудете се!". Сокола подкани хората му към обединение и предупреди отцепниците, че "ДПС не е ясла". "ДПС е ключ за решаване на проблемите, затова сме силни и всеки внимава, когато говори с нас", предупреди Доган.

„Стандарт": 12 000 евро за трабант

Не хвърляйте стария трабант на боклука, той е вашият джакпот! Закарайте го в Германия и може да вземете за него 12 хиляди евро. Носталгията по соцвозилата е превзела федералната република, тръби най-тиражният немски таблоид "Билд". Интересът към колите от бившите ГДР, Чехословакия и СССР е огромен. "Трабант", "Вартбург", вехта "Шкода" или "Жигула" са толкова скъпи, колкото никога досега, твърди "Билд". Колекционери търсят старите машини отпреди 30 и повече години под дърво и камък.

"От 4 г. насам "Волга", "Вартбург" и "Лада" изживяват своя ренесанс. Цените им са ударили върха", споделя монтьорът Томас Полански, един от последните спецове по соцвозила. Така например "Шкода Октавия" от 1961 г. върви за около 12 хил. евро. "Вартбург 311 Кабриолет" може да се продаде за внушителните 40 бона. Трабантът още не влиза в категорията на олдтаймърите, но един добре запазен модел също може да се изтъргува за над 10 бона. Много търсени са и моторите "Симсон" и "MZ".

 „Монитор": Троен скок на влоговете в банки

Новите депозити на физическите лица и на фирмите са нараснали 3,5 пъти до 603 млн. лв. през август 2011 г. спрямо 175 млн. лв., спестени през август 2010 г., показват изчисления на Investor.bg, на база данни на БНБ. Така депозитите на населението достигат рекордните 30 млрд. лв. в края на август 2011 г., като увеличението за година е с 3,3 млрд. лв., докато спестяванията на фирмите се увеличават с 2,15 млрд. лв. за година до 21,1 млрд. лв.

Същевременно през август чужди кредитни институции (основно банките майки) са закрили депозити за 307 млн. лв. в българските банки и в края на август 2011 г. държат в тях влогове за 7,25 млрд. лв. През ноември 2009 г. депозитите на чуждите банки у нас бяха достигнали 12 млрд. лв., но оттогава са намалели с около 5 млрд. лв.

Общо привлечените средства в българската банкова система са рекордните 65,3 млрд. лв. към 31 август 2011 г. при ръст на месечна база с 0,6% и на годишна база с 8%. От тях 58,35 млрд. лв. са депозити, а останалите са дългосрочно и краткосрочно финансиране, подчинен срочен дълг и дългово-капиталово (хибридни) инструменти.

 

„Монитор": Колите в центъра на София слизат под земята

Колите в центъра на столицата ще слязат под земята. Това ще стане възможно със строителството на три подземни паркинга в сърцето на града. Изграждането им ще започне догодина, съобщи главният архитект на София Петър Диков.

„Монитор": Сменяме верото с оцет

Вместо с веро да мием чиниите с препарати, съдържащи обикновен оцет, а белината да се използва само в краен случай. Това призовават от екоминистерството в нова кампания, част от общоевропейска, наречена „Цвете на Европа".

„Дневник": Малкият бизнес у нас с най-труден достъп до заеми

Малкият и средният бизнес в България е с най-труден достъп до банково финансиране сред държавите в ЕС. Проучване на Евростат сред 25 хил. компании в 20 страни от съюза показва, че фирмите у нас са с най-много отхвърлени молби за кредитиране. На второ и трето място са Ирландия и Латвия, а най-лесно е кредитирането във Финландия, Малта, Кипър и Полша.

Причината за затрудненото кредитиране в България е кризата между 2007 и 2010 г., като през този период значително се увеличават отхвърлените молби. Ако преди него те са били едва 3%, то в момента са 36%.

През последните години банките силно затегнаха условията си - освен лихвите завишиха и т.нар. качествени изисквания. Така фирмите трябва да отговарят на по-високи стандарти, което допълнително ги затруднява в получаването на заеми в условията на криза - паричните им обороти са влошени, перспективите за реализация на продукцията са ограничени, а обезпеченията - обезценени.

 

 „Дума": Една трета от децата с поне един изваден зъб

Едва 33% от българите си купуват четки, а 36% си купуват паста за зъби. От малчуганите около 31% нямат четки за зъби. Около 1/3 от тийнейджърите са с поне един изваден зъб, а при 90% от българите над 60 г. липсват частично или напълно зъби. Тези данни оповестиха през последните дни от Българския зъболекарски съюз и от Асоциацията на денталните мениджъри. В същото време голяма част от българите ходят на зъболекар само когато изпитват някаква болка, а профилактичният преглед не е популярен, сочат резултати от анкети на здравни сайтове. Според тях повечето хора не знаят кои от процедурите се плащат от НЗОК.

В момента бюджетът на касата за дентална помощ е 94 млн. лв. Българският зъболекарски съюз (БЗС) вече е в преговори с НЗОК за Националния рамков договор за догодина. Стоматолозите настояват за значително повишаване на средствата за лечение на пациентите над 18 г. През м.г. експерти на БЗС доказаха, че са необходими около 60 млн. лв. за осигуряване на лечение на обеззъбяването на пациентите.

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини