Киро вече ще царува в килия. Преглед на националния печат

Най-отразяваната тема във вестниците в четвъртък отново е отзвукът от събитията в Катуница.

Пет часа безплодни препирни в парламента заради Катуница" - обобщава в. „Сега".

„След петчасови препирни и хитрувания депутатите вчера не успяха да се обединят около единна позиция, която да снеме напрежението в страната. Опозицията настояваше премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов да бъдат изслушани за ситуацията, но ГЕРБ не допусна това. По предложение на "Атака" пред депутатите застана зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков, който в момента замества Цветанов, но няма никакво отношение към оперативното ръководство на службите.

Вучков сам обясни, че след убийството в Катуница той почти не се е намесвал в работата на полицията. Решенията вземали главният секретар Калин Георгиев и шефът на пловдивската областна дирекция. Веднъж го информирали, че лицето Рашков трябва своевременно да бъде изведено от Катуница и втори път, че трябвало да се запази животът и здравето на хората.

"МВР беше изправено пред едно от най-сериозните изпитания през тези две години, защото беше подхвърлена искрица, от която можеше да припламне по-голям пожар", обясни пред депутатите Вучков. Той упрекна хората от Катуница, че не искали да свидетелстват срещу фамилията Рашкови и затова се забавили със събиране на свидетелски показания. Огнян Стоичков от "Атака" го попита вярно ли е, че Рашков е заплашвал с убийство преди години и самия Калин Георгиев, който тогава е бил шеф на пловдивския БОП. "Сподели с мен, но това не са били заплахи, а неподчинение и дори са му поставени белезници", обясни Вучков. Волен Сидеров също се оплака от трибуната, че Кирил Рашков го заплашил. Вучков обясни, че думите му ще имат смисъл само ако ги потвърди пред прокурор или дознател." - продължава всекидневникът.

„Съпредседателят на ПГ на Синята коалиция Иван Костов посочи: "Самият премиер е казал, че МВР са изпуснали положението. Има 2 съвършено различни оценки за действията на полицията в село Катуница, защото вътрешният министър казва, че те са се справили добре. Той ще дойде, за да ни го каже и той, очевидно като свидетел, дори няма да изрази мнението на кабинета". Костов припомни, че Синята коалиция отдавна е снела доверието си от Цветанов и няма защо да го слушат. От парламентарната група предлагат създаването на Временна анкетна комисия за оценка на адекватността на действията на МВР." - пише още „Сега".

„МВР изпълни плана - арестува Рашков, докато го пази" - гласи заглавието на публикация във в. „Дневник".

„Обвинението срещу него е за закана за убийство. Поводът за ареста е жалба, подадена от Веселин Христев от Катуница на 23 септември - денят, в който беше убит 19-годишният Ангел. Христев е син на бившата кметица на селото София Христева, с която Рашков има дългогодишен спор за имоти.

Вчера цял ден ръководството на МВР даваше противоречива информация по коя точно жалба е задържан Цар Киро и имало ли е забавяне в действията на полицията и прокуратурата. Вътрешният министър в предизборен отпуск Цветан Цветанов внесе още по-голямо объркване с изявлението, че РПУ - Асеновград, ще бъде проверено дали не е прикрило жалба срещу Рашков. В крайна сметка се изясни следното:" - се казва в статията.

В. „Стандарт" цитира главния секретар на МВР Калин Георгиев:

"Предполагам, че той вече е в ареста на Окръжното звено за изпълнение на наказанията в Пловдив. Повдигнати са му обвинения за закана за убийство по квалифицирания текст, когато тази закана е извършена от лице, представител на силовите структури, която е предизвикала резонен страх у този, към когото е отправена. По Наказателния кодекс това е тежко криминално престъпление, което се наказва с лишаване от свобода до 6 години."

„Кирил Рашков, самонарекъл се Цар Киро, вече ще царува в килия. От 23,30 ч във вторник той е задържан и вкаран в самостоятелно арестантско помещение в Пловдив. Секунди след като сменил позлатения си трон с твърдата кушетка в килията, Рашков се хванал за сърцето. "Той е много зле здравословно. От стреса се отприщиха всичките му стари заболявания - вдигна кръвно, диабет и със сърцето не е добре", обяви пред "Труд" адвокатът му Даниел Ангелов.

Рашков (69 г.) е задържан в хотел край София, където бил пазен от полицаи, за да не бъде линчуван. Когато униформените почукали на вратата му, той изглеждал притеснен и отчаян. А в ръцете му била връчена призовка да се яви в полицията заради подадена срещу него жалба за закана за убийство на Веселин Христев и жена му Иванка от Катуница.

От София до Пловдив арестантът Рашков бил конвоиран от пет бронирани коли на полицията и жандармерията." - пише в. „Труд".

„Близо 6 милиона лева данъци само за алкохол дължи арестуваният в Пловдив ромски бос Кирил Рашков.

Държавата ще заведе срещу него дела за "забравените" задължения, съобщиха разследващи и магистрати пред "24 часа".

Столичните данъчни инспектори са издали серия наказателни постановления за невнесени данъци от селскостопанска дейност на покойния син на Цар Киро - Иван Рашков. Такива има и за имотните сделки из цялата страна на фамилията и бизнеса с алкохол на другия син Ангел Рашков." - пише 24 часа.

„Неспиращите протести срещу ромите, започнали след убийството на 19-годишен младеж в Катуница, доведоха до взривоопасно напрежение в гетата в цялата страна. Ромските квартали се готвят за кръгова отбрана, въоръжени с ножове, сопи, коси и друго оръжие. Ромите не пускат децата си на училище и не ходят на работа. Истерията се подклажда от слухове за нападения и множество фалшиви сигнали за инциденти. За да предотврати сблъсъци, МВР изкара почти цялата жандармерия и полиция по улиците и призова гражданите да запазят спокойствие. От ситуацията в България се притесни дори Европейската комисия, която вчера обяви, че ситуацията у нас е много сериозна.
Вътрешният министър Цветан Цветанов обаче смята, че нищо не налага да прекъсне предизборния си отпуск." - се казва в друга публикация на в. „Сега".

Поскъпването на електроенергията също е отразено в повечето всекидневници.

„Токът скача поне с 11% идното лято" - информира „Стандарт".

„Кабинетът прие Националния план за инвестиции за периода 2013-2020 г. В него са включени и плановете за инвестиции на топлоцентралите в зелени технологии, благодарение на които те ще получават и безплатни квоти за излъчваните парникови газове до 2020 г. Според Трайчо Трайков обаче не всички ТЕЦ-ове и топлофикации у нас са заявили, че ще правят инвестиции в пречистващи инсталации, което означава, че няма да имат право на безплатни квоти, които се предоставят само срещу екопроекти." - допълва всекидневникът.

"Поскъпване на тока с 11% или цели 23% очаква българина след 2013 г. заради мръсните емисии, които изхвърлят родните тецове и въглищни централи с мощност над 20 мегавата.

От 2013 г. Еврокомисията изисква централите да купуват на търг необходимите им квоти за изхвърляне на парникови газове, които в момента са безплатни, а това директно ще покачи цената на ел. енергията с цели 23%. В опит да омекоти удара за домакинствата и бизнеса България ще иска отсрочка от Брюксел, като предлага за 2013 г. родните фирми да плащат само 30% от цената на квотата за страната, а останалите пари да инвестират за модернизиране на заводите със сероочистки и инсталации, намаляващи вредните газове." - пише по същата тема в. „Сега".

На страниците си вестниците  отделят място и за разследването на ЕС за присъствието на „Газпром" в Европа.

„Брюксел започна изненадващи проверки във вторник на десетки газови компании в ЕС, които купуват газ от Русия. Повечето от тях са партньори или дъщерни дружества на "Газпром", а сред засегнатите са и четири български - държавният енергиен холдинг БЕХ, две негови компании - "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз", както и частната "Овергаз", в която 50% държи "Газпром".

В официалното съобщение на Главна дирекция "Конкуренция" към Европейската комисия не се посочва точният брой на проверяваните компании, а само че това се прави, за да се изясни дали има нарушения в доставките на газ в региона, които са извършени едностранно или по договорка.

Според руските медии това е най-мащабната кампания срещу "Газпром", който доставя около 30% от синьото гориво на европейския пазар, а една от причините за проверката е сигнал на Литва срещу злоупотреба с монополно положение от страна на руската компания. От комисията отказаха всякакви подробности." - пише „Дневник".

„Инспектори от Брюксел нахлуха на внезапна проверка в българските компании "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз". Евроинспекция имаше и в "Овергаз", дъщерна на "Газпром"...

Европейската комисия (ЕК) организира във вторник и сряда невиждана по мащабите си акция с обиски на 21 компании в 10 страни, членки на ЕС, по подозрения за манипулации на свободния пазар на природен газ. Голяма част от фирмите, взети на прицел, са дъщерни на "Газпром". Инспекцията засяга и дългосрочните договори на "Газпром", които предвиждат редица тайни клаузи.

Обиски като в холивудски филм бяха извършени и в три държавни фирми в нашата страна - в държавния Български енергиен холдинг и в дъщерните "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз".

На доброволна проверка се подложи и "Овергаз" - дъщерна фирма на "Газпром" у нас.  съобщиха оттам." - информира „Труд".

Сред темите на печата в четвъртък е и решението на правителството да даде на БСП паметника на връх „Бузлузжа".

„Правителството подари паметника на връх Бузлуджа на БСП." - пише „24 часа".

„От вчерашното решение на кабинета става ясно, че социалистите получават безвъзмездно две сгради, които са част от него. Едната е от 1754 кв. м, а другата от 965 кв. м." - информира още всекидневникът.

„Най-големият идеологически монумент у нас - Дом-паметникът на връх Бузлуджа, вече е собственост на Българската социалистическа партия. Решението за прехвърлянето на постройката, известна още и като "летящата чиния", бе взето на заседанието на Министерския съвет в сряда." - пише „Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини