127 арестувани при безредиците в Катуница

127 души са задържани при сблъсъците в Катуница, съобщиха за Агенция „Фокус” от пресцентъра на МВР. Те подпалиха къщи и автомобили на Кирил Рашков, известен още като Цар Киро. Обвиненията срещу 127-те задържани са за вандализъм, хулиганство, палеж, рушене на чужда собственост. От 11 часа в неделя в сградата на ОД на МВР – Пловдив пресконференция с повече подробности ще дадат главният секретар на МВР Калин Георгиев, директорът на ОД на МВР – Пловдив старши комисар Тодор Чонов и окръжния прокурор.

Задържан е шофьорът на буса, убил 19-годишния Ангел в Катуница, това съобщи главен комисар Калин Георгиев, цитиран от "Фокус". Шофьорът е задържан при опит да премине турската граница.

Над 2000 футболни фенове са участвали в ексцесиите снощи. В селото са пристигнали фенове на футболните клубове "Ботев" Пловдив и "Локомотив" Пловдив. На мача на "Ботев" с "Доростол" бе издигнат лозунг "Смърт на убийците в Катуница" и с минута мълчание бе почетена паметта на двете момчета на 19 и 16 години, които загинаха при размириците в селото за по-малко от 24 часа. Полицията спря по-голямата част от феновете на "Ботев" на входовете на селото, които са имали намерение да пристигнат за обявения за 20.00 часа протест с автобуси и лични автомобили. По черни пътища част от тях успяха да пристигнат в Катуница и се включиха в протеста като за минути нападнаха две от къщите на ромския лидер. На място бе окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов, който ще прецени какви обвинения ще бъдат повдигани. Няма пострадали при сблъсъците.

Напрежението в Катуница ескалира отново в събота вечер при обявения за 20.00 часа протест пред къщите на ромския бос Кирил Рашков. Около 19.00 часа в Катуница пристигна главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев. Пазим обществения ред, а не - семейство Рашкови, отговори Калин Георгиев на въпросите, че полицията и жандармерията са обградили дома на ромския лидер. „Семейство Рашкови в момента не са тук. Погрижили сме се да ги няма, за да не ескалира допълнително напрежение”, каза Калин Георгиев.

Запалена беше "резиденцията" на ромския лидер извън селото, тя се намира на 3 - 4 километра от Катуница и информацията за подпалването й съобщи старши комисар Тодор Чонов, директор на ОД МВР Пловдив. Пред запалените къщи на Цар Киро в селото тълпата скандираше убийци. Хвърлени бяха бутилки със запалителна течност, потрошени бяха входовете на къщите, арките пред тях, както и оградите. Първоначално пламна една от къщите на ромския лидер, впоследствие „имението” му бе запалено от всички страни. Младежи продължиха с нападенията върху къщите, оградите и постройките като ги замеряха с камъни и всякакви подръчни средства, ритаха, чупиха и си изливаха гнева по всякакъв начин върху тях.

Полицията и жандармерията първоначално не предприеха действия спрямо недоволните граждани. За да започнат да гасят пожарникарите, се наложи жандармерията да им проправя път. През това време тълпата блъскаше по автомобилите и се опита да им попречи като настояваше, че трябва да оставят да изгорят къщите на Рашков. Пострадали при сблъсъците няма.

Над 230 полицаи и жандармеристи остават в селото. Футболните агитки отрекоха да са били организирани. От Фен клуба на „Ботев” Пловдив заявиха, че няма организирани действия, но има млади хора, отишли, за да заявят своята гражданска позиция. От фен клуба били във връзка с полицията от късния следобед, но не потвърдиха, че са участвали в нападенията със запалени бутилки върху къщите.

Днес е погребението на 19-годишния Ангел. Очаква се жителите на Катуница отново да поставят искането си – незабавно да бъде изселена фамилията на Рашков от Катуница

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини