Изселници издигат турчин за президент. Вестниците в събота

„24 часа": Екзотика в земеделието - японска дюля и изумрудено дърво

Екзотиката навлиза и в българското земеделие. Въпреки че този отрасъл е смятан за консервативен, все повече стопани правят опити да отглеждат нетрадиционни видове в търсене на нови пазари. В момента на мода са японската дюля и изумруденото дърво, казаха експертите от земеделското министерство. Първият вид е ценен заради плодовете си, а вторият - заради листата и дървесината, от която се правят хубави мебели.

Японската дюля, или хеномелесът се отглежда от векове в Япония, Корея и Китай. Създадени са над 500 сорта - с декоративни качества заради красивите цветове и за производство на плодове. Най-разпространените са "Нивалис", "Цидо", "Визувиус", "Пинк лейди", "Калиф" и "Ника".

Хеномелесът може да се отглежда и като овощна култура. Има високо съдържание на органични киселини, пектинови вещества, витамин С и Р.

„24 часа": Изселници издигат турчин за президент

6 изселнически организации от Истанбул, Бурса, Измир и Одрин издигат кандидатурата на 66-годишния Сали Шабан за президент. Днес се очаква той да бъде регистриран в ЦИК от Национално движение "Единство". Това съобщи лидерът на организацията "Бултюрк" Рафет Улутюрк.

"Разговаряме и с други изселнически структури да подкрепят кандидатурата на Сали Шабан и очаквам следващата седмица да се присъединят към нас", каза по телефона от Истанбул Улутюрк. Единствено от Федерацията на балканските изселници "Балгьоч" в Бурса не обещавали подкрепа за Сали Шабан.

Кандидат-президентът на изселниците е бил независим кмет на Момчилград от 1999 до 2003 г. Бил е на дипломатическа работа. Сега работи и живее в София.

"Като президент бих искал да докажа как един мюсюлманин може да работи всеотдайно за изграждането на достоен международен авторитет на своята родина. Бих искал да накарам хората да се освободят от предразсъдъците си, да спрат помежду си етническата омраза, да се увеличи толерантността, да няма първокласни и второкласни граждани", обясни Шабан желанието си да стане държавен глава.

„Труд": Общинари искали 500 000 евро подкуп от Плевнелиев

Трима столични общинари са поискали 500 000 евро подкуп през 2007 г. от кандидат-президента на ГЕРБ и досегашен министър на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Скандалната новина съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов в Пловдив, но обаче отказа да назове конкретни имена.

Близо едномилионната сума в левове била поискана от Росен Плевнелиев, за да бъде гласувана процедура от Столичната община по отчуждаването на парцел, който попадал в очертанията на проектирания от него бизнеспарк. Плевнелиев отказал, но по-късно отчуждаването на въпросния парцел било гласувано от софийските старейшини. "Росен Плевнелиев не е човек, който би участвал в компроматна война", категоричен е вътрешният министър Цветанов.

„Труд": Свои обвиниха Сидеров за боя пред джамията

Двама бивши членове на "Атака" обвиниха лидера Волен Сидеров, че има личен принос за кървавия бой пред столичната джамия на 20 май т. г. между националисти и мюсюлмани.

Сидеров е поискал лично протестът да се премести близо до мюсюлманите, след което се стигна до безредици, твърдят напускащите активисти Ивайло Минов и Мартин Мартинов - организатори на протеста.

„Стандарт": БСП жили ГЕРБ с Пчеличката Мая

Гърците лека-полека стават българи заради кризата в родината си. След като прехвърлиха у нас бизнеса и парите си, новата мода е покупката на кола от България. Автомобилът излиза с 10-15% по-евтино. "Застраховките и данъците у вас също са на по-ниски цени. Така на година спестявам до 30-40 на сто от сумата, която трябва да дам в Гърция", заяви Янис Козас, който държи конна база в благоевградското село Дъбрава. Той уточни, че подобни сделки са изгодни само за хора, които работят у нас, защото в Гърция ще ги одрусат със солени глоби, ако карат с БГ номера. България става убежище за гръцкия бизнес заради ниските данъци и евтините имоти и коли, коментира и агенция "Блумбърг". У нас има 2000 компании от Елада, 40% от които са регистрирани от началото на годината, сочат данните на агенцията по приходите.

„Стандарт": Англия топи наши сестри

Мощна кампания срещу българските медсестри тръгна във Великобритания. Нашите едва говорели английски и така застрашавали живота на пациентите, твърдят водещи британски лекари.

Риск представляват всички медицински сестри от Източна Европа, но особено българките и румънките, обяснява пред "Дейли мейл" професор лорд Уинстън от Imperial College в Лондон, водещ специалист по раждаемостта. Той е направил и скандално изказване пред Камарата на лордовете, че сестрите ни имат ограничени умения за комуникация "дори на собствения си език". Те са били обучавани по "напълно различен начин" от колежките си на Острова и не са свикнали да говорят с докторите или собствените си пациенти, категоричен е лекарят лорд. "Хулят ни, защото се боят, че ще вземем хляба на местните медсестри. Истината е, че сме много по-добре подготвени и пациентите ни предпочитат", заяви пред "Стандарт" Снежана Василева, която вече пета година работи в болница в Бирмингам.

„Монитор": Военна камера краде кодове за банкомати

Термокамери за нощно виждане, каквито са на въоръжение при военните и граничните служби, вече се използват и за източване на банкомати. Уредите могат да установят кои от бутоните на машината за пари са с повишена температура, след като клиентът си е въвел ПИН кода и ги е затоплил с пръсти. Дори прикриването на клавиатурата с длан не помага при този вид кражба, защото инфрачервените камери могат да уловят разликата в клавишите на банкомата дори 45 секунди след тегленето на пари. Новият метод за първи път е бил представен официално преди десетина дни от изследователите Кийтън Моури, Сара Микълджон и Стефан Савидж от университета в Калифорния по време на семинар по компютърна сигурност. Засега у нас все още не е засечено използването на подобна техника, но тъй като българите са едни от най-добрите в света в това престъпление, не се изключва патентът да бъде приложен скоро и у нас, твърдят запознати.

"Нормално е да опитват всевъзможни начини, това все пак са престъпления, извършвани чрез високите технологии", обясниха антимафиоти.

„Монитор": Очаква ни необичайно топла зима

Още е твърде рано да се прави подобна дългосрочна прогноза, контрира зам.-директорът на НИМХ-БАН доц. Валери Спиридонов. Това обаче не означава, че зимата наистина няма да е мека, обясни той. Два са факторите, които определят тенденцията към затопляне или към по-студено време, и това са Ел Ниньо и северноатлантическата оксилация. Най-рано през ноември ще е ясно каква точно ще е зимата. Септември ще е топъл, с валежи на отделни места в страната. Циганското лято ще продължи и през октомври, който ще е по-топъл от обичайното, каза Спиридонов.

„Монитор": Изнудвали Плевнелиев за милион

Кандидатът на ГЕРБ за президент - Росен Плевнелиев, бил изнудван за 500 000 евро, или за 1 милион лева. Това разкри вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Историята датира от 2007 г. и покрай нея двамата се запознали. Тогава Плевнелиев работел по проекта за бизнес парка в столичния квартал „Младост" 4. В територията му обаче попадал малък общински парцел, за който нямало отстъпено право на строеж.

Тогава трима общинари, известни в Столичния общински съвет като "брокерите", поискали среща с Плевнелиев и му предложили да уредят въпроса срещу 500 000 евро.

Той споделил за поискания рушвет с Цветанов, който го посъветвал да се оплаче в полицията. Плевнелиев обаче отказал с мотива, че усещал, че няма да получи помощ от държавата, разказа Цветанов.

„Капитал": Загубени в PR-а, намерени в мрежата

Колкото и ожесточени да са политическите кампании, те са нищо в сравнение с форумните битки. Коментарите под статиите в електронните формати на вестниците и агенциите са много по-разгорещени, а често разкриват и интересни неща за отношението на избирателите към политиците.

Форумците са своеобразна, макар и много специфична, фокус група - най-често агресивна, негативна (няма политик, за който да преобладават положителните коментари), конспиративна... В същото време анонимността, която онлайн изданията на медиите предоставят, ги превръща в отдушник на мнения, които иначе трудно изплуват в публичното пространство. В крайна сметка се получава нещо като дестилат на политическото подсъзнание на обществото - всичко това, което движи политическия избор, но никой не смее да си признае. Ето защо с началото на настоящата избирателна кампания "АИИ Дейта про"* направи за "Капитал" преглед на форумния имидж на канидидат-президентите. В анализа са включени Волен Сидеров, Меглена Кунева, Ивайло Калфин.

„Сега": Заплатите на българските учители са най-ниските в Европейския съюз

Българските учители получават най-ниските заплати в рамките на Европейския съюз, показват данните за 2010 г. на образователната мрежа Eurydice (създадена през 1980 г. от Европейската комисия), която събира и публикува данни за заплатите на учителите и директорите на училища от 1995 г. Освен това от представените данни се вижда, че учителите у нас не получават бонуси за работа в отдалечени региони или че преподават на деца със специални образователни потребности, каквато практика има в други европейски държави. В данните обаче не са включени премиите от т.нар. диференцирано заплащане, което преподавателите с добра оценка на колектива получават.

„Дума": Плакат срещу Борисов прати хора в ареста

Кандидатът на Единната народна партия за кмет на София Петър Якимов бе арестуван в четвъртък по време на благотворителния футболен мач с участието на премиера. От партията на Мария Капон алармираха, че Якимов и сътрудничката му Пламена Панова са задържани, защото издигнали от трибуната плакат с надпис "Борисов, дрога, избори".

Според ЕНП това е поредното гражданско предупреждение, че има опасност пари от търговията с наркотици да купуват избори, като няма по-естествен адресат на това предупреждение от българския министър-председател. Това е поредното доказателство за полицейските методи на управление, които се прилагат от ГЕРБ, твърдят хората на Капон.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини