Как да оцелеем в жегите

Днес се очакват температури до 39 градуса в областите Видин и Благоевград, там е обявен оранжев код, съобщиха от НИМХ към БАН. В цялата страна е обявен жълт код за високи температури - очакваните максималните температури ще са между 34 и 37 градуса за страната, а по Черноморието - 31-33 градуса.

За да избегнем вредите от жегите, лекари съветват да не излизаме в най-горещите часове на деня - времето между 12.00 и 16.00 ч., но ако все пак сме решили да се разхождаме, това трябва да става в хладните, сенчести паркове или градини. За да се чувстваме добре в летните жеги, трябва да приемаме много течности, да избягваме прекалено сладките и газираните напитки, водата, която пием, не трябва да е много студена, а алкохолът, дори и в малки количества, не е препоръчителен.

Код "оранжево" се обявява за температури от 38 до 41 градуса, които могат да създадат заплаха за човешкия живот.Добре е да се консумират повече пресни плодове и зеленчуци и да се избягват тежките, мазните и много сладките храни, да не се преяжда, особено вечер. Дрехите, които обличаме, трябва да са светли, леки, от естествени материи и по възможност да са широки.

Ако не може да бъде избегнат престой на открито, лекари съветват задължително да носим шапка, светли дрехи с дълги ръкави и крачоли и да използваме слънцезащитен крем. Особено важно е да поемаме повече течности, като водата не трябва да е много студена. За да предпазим очите си, трябва да изберем слънчевите очила с висока UV-защита, предаде БТА.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини