БК "Асеновец" предлагат промяна в наредбите за подрастващи

Снимка: viasport.bg

Преди няколко дни BGbasket.com публикува предложения на треньора на девическите отбори на Монтана 2003 Петър Гергов относно системата на провеждане на първенствата. От БК Асеновец 2005 също имат такова предложение, което е изпратено и до БФБ. Какво предлагат от Асеновград четете по-долу:

Смятаме, че е назрял момента за промени в наредбите за провеждане състезанията при подрастващи в женско направление. В разговори с колегите треньори от другите клубове всички единодушно стигнахме до заключението, че тези промени са необходими.

             Предлагаме:

1. В 10 годишната възраст задължително да се играе лична преса на цял терен.

2. Отпадане на всички забрани за видовете защити във възрастите до 12 години и по - горни.

По този начин ще се постигне двоен ефект. От една страна ще се избегнат много от конфликтните ситуации, възникващи от тълкуването на правилата около зоновите защити и капаните.

3. Да се разрешат заслоните до 12 години, защото те са основна част от баскетболната и

4. От друга страна отпадането на тези забрани ще позволи на всеки един треньор да прилага по-голямо творчество при подготовката на своите отбори.

Промяна в принципа на провеждане на републикански първенства в различните възрасти. Сегашната система почти обезмисля редовния сезон и дори зоналните турнири. От гледна точка на спортното израстване на състезателите е много по- полезно да се оформи група от най-добрите 8 или 12 отбора, които да играят при разменено гостуване като нормално първенство. Разликата в класите в дамското направление между най-добрите 6-8 във всяка възраст и останалите е много голяма и много често мачовете приключват при изключително голяма разлика, а от това няма полза нито един състезател. През миналия сезон нашия клуб на няколко пъти бе упрекван, че не сме играли симулативно и да дадем на съперниците ни от зона „Родопи" да загубят с по-малка разлика. Разбрах и за същите проблеми и при други отбори в други области. Затова предлагаме:

Есента да започне директно със зонални турнири във всяка възраст. На базата на класирането от предишния сезон. След тях да се оформи група „А" с 8-10 отбора (кадетки и девойки ст.) и 10 или 12 отбора (момичетата до 14 и 12 г.). Бройката на отборите е продуктувана от факта, че колкото по-големи стават толкова повече се стеснява географията на този спорт.

 След определянето на тези отбори те се разпределят в две групи, като България бива разделена на източна и западна, или северна и южна. Във всяка група се играят мачове на разменено гостуване, като дори може да бъдат сдвоени мачове. Например гостуване в София може да се изиграят два мача в два дни за по-големите, а за по-малките в един ден. Освен това пътуването до даден град може да е с два отбора в различни възрасти и да се изиграят мачовете. След изиграването на мачовете при разменено гостуване се прави крайно класиране. Първите два отбора от всяка група се срещат на полуфинали и след това финал и мач за трето-четвърто място в рамките на два дни и определят шампиона. Този турнир може да е на неутрален терен или пък с домакинство. Същото важи и за третите и четвърти отбори в двете групи (5-8-мо място) и т.н.

 Всеки спортен човек може сам да си направи извода каква популярност ще добият отборите по градовете, когато едната неделя ти гостува например "Черно море" или "Рилски спортист", а другата седмица ние гостуваме на "Левски" или НСА и т.н.

На същия принцип играят и отборите от зоните, които не успеят да се класират в първата група. Така ще се определи и класирането в България след 12-то място например или при по-големите след 9-то. Може да се помисли и за в бъдеще да отпаднат за следващия сезон зоналните турнири, като се направят групи на базата на класирането от предишния с отпадане и влизане. Това обаче на този етап е трудно осъществимо, защото в доста клубове нямат равностойни възрасти.

Със сигурност някои треньори и ръководители на клубове биха отговорили на тези предложения с довода, че разходите биха се увеличили. А колко струваше през този сезон издръжката на отбора момичета до 14 години? 500 лв - редовен сезон, още толкова за зонален турнир, приблизително 3 000 лв за финален турнир. Общата сума става над 4 000 лв. При група от 8 отбора и 7 гостувания през сезона разходите ще са почти същите, но по този начин малките баскетболистки ще имат натоварване през целия сезон и от това само ще спечели баскетбола.

5. Не можем да подминем проблема със съдийството. Мисля, че до всеки млад съдия в мачовете трябва да свири опитен и можещ съдия. Най-добрите съдии в баскетбола трябва да учат децата заедно с треньорите. Защото бъдещето на баскетбола в България е в децата. И ако сега не успеем да ги научим правилно, как бихме могли да очакваме високи постижения!

Благодаря предварително, че отделихте време да прочетете предложенията ни и се надявам да бъдат предложени на обсъждане. Те са плод на разговори с треньори по време на първенствата, които се проведоха през миналия сезон.

BGbasket.com е готов да публикува всякакви мнение и предложения свързани със системата за провеждане на първенствата.

Източник: BGbasket

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини