Боянка от Асеновград стана азерка по принуда

Асеновградчанката ликува след награждаването на младежките олимпийски игри в Сингапур миналата година.

Преди по-малко от година едно 16-годишно момиче прослави България с титлата си от младежките олимпийски игри в Сингапур. Асеновградската щангистка Боянка Костова се превърна в любимка на всички и най-вече на спортните ръководители у нас. Те я потупваха по рамото, снимаха се с нея, даваха й разни символични награди... 11 месеца по-късно всички тези началници обърнаха гръб на русокосото миньонче. Защо ли? Защото Боянка отказа да търпи повече подигравките им и реши да оправи живота си финансово.

Реши да вдига щанги, но за пари, а не просто за потупване по рамото. Тя и нейният треньор Лъчезар Кишкилов приеха офертата на Азербайджанската федерация по вдигане на тежести да се състезават за името на бившата съветска република.

Двамата имат вече един двуседмичен престой в Баку, по време на който уточниха подробностите около бъдещия договор. Според контракта Боянка ще получава заплата от 700 евро на месец и целогодишната й подготовка ще бъде 100 процента финансирана. Отделно в договора са включени солидни премии за успех от големи първенства. За съжаление обаче Боянка ще се размине с най-голямата си мечта - да участва на олимпиадата в Лондон през 2012 година и да се върне оттам със златен медал. В продължение на една година тя дори няма да има право да вдига на голямо международно състезание - европейско или световно първенство. До тази развръзка се стигна, след като ръководството на нашата федерация по вдигане на тежести го удари на инат и не пожела да се споразумее с азерите.

"Реално санкцията вече е в сила. Тя гласи: една година забрана за световни и европейски първенства и 3 години за олимпиада. От федерацията на Азербайджан се съгласиха на този вариант и вече подписахме договора. Огорчен съм от всичко, което става с нашия спорт. Само празни обещания и никаква финансова подкрепа. Омръзна ми аз да давам от собствения си джоб, за да можем да се явяваме на състезанията", заяви пред "24 часа" треньорът на Боянка Лъчезар Кишкилов.

Той окачестви като геноцид намерението на президента на родната федерация Неделчо Колев да спре Боянка от всякакви състезания в продължение на 3 години. "Законът казва съвсем друго нещо. Ако Колев продължава да упорства, може да се стигне и до спортния съд в Лозана", каза още наставникът.

За средностатистическия българин, който е далече от проблемите в родните щанги, нашето момиче ще взема смешна сума и тези 700 евро месечно не отговарят на риска, който поема. Каква обаче е истината? За последните 2 години асеновградчанката се явява на 5 големи първенства - две световни, две европейски и една младежка олимпиада. Държавата отпуска за нейната подготовка точно 1600 лева, което прави по 320 лева на състезание. Парите даже идват от олимпийския комитет, но с огромно закъснение - десетина дни преди началото на игрите в Сингапур. Е, това не е ли безпрецедентна гавра с личността? За световната титла от Тайланд, както и за сребърния медал от шампионата на Стария континент Костова дори не получава премия.

"Паричната награда за успеха в Сингапур се изразяваше в 10 000 лева за Боянка и 5000 за мен като треньор, въпреки че първоначално ни обещаваха сума в порядъка на 50 000 лева. За най-обикновен лагер са ни необходими по 50-60 лева на ден. То излезе, че ние си плащаме от собствения джоб, за да носим успехи за страната. Питайте спортното министерство колко пари е отпуснало за подготовката на Боянка. Ще ми е интересно да чуя отговора им", не крие разочарованието си Кишкилов. Той допълни, че единствената подкрепа за него и възпитаничката му идва от родния Асеновград. "Хората от общината постоянно ни помагаха с каквото могат. Винаги ще сме им благодарни за това", допълни треньорът, който доскоро бе гласен за наставник на женския ни национален отбор.

В момента той е в Асеновград, където урежда лични документи около предстоящото заминаване. Костова пък завърши 11-и клас, но вече се е разбрала с директорката на гимназията да се явява на изпитите за 12-и клас като частна ученичка, за да получи средно образование. Специално за нея Кишкилов е изготвил програма като тази на възпитаниците от пловдивското спортно училище "Васил Левски" и гарантира, че олимпийската ни шампионка от Сингапур няма да има проблеми с уроците.

Окончателното си решение да се състезава за азерите 17-годишната вече Боянка Костова взема в края на април след европейското първенство в руския град Казан, където нашите не участваха заради проблема с лиценза на родната федерация. Там шампионка става турска щангистка с резултат от 200 кг в двубоя (90 кг в изхвърляне и 110 кг в изтласкване).

Точно по същото време Боянка вдигна на контролно състезание 217 кг - 95 в едното движение и 112 в другото. Разочарованието у нея естествено е огромно.

"Решението ми да се състезавам за Азербайджан е окончателно. Просто бях принудена да направя този ход, след като тук трудът ми не се оценява от никого. Вече се запознах с бъдещите ми съотборнички в азерския отбор и тренирам с желание.

Не съм паднала духом въпреки заканите от нашата федерация. Имам нужната мотивация да продължа да се боря. Знам, че в кариерата на всеки спортист идват и трудни моменти, но се надявам да ги преодолея", призна философски пред "24 часа" олимпийската ни шампионка от младежките игри в Сингапур.

Тя пожела да благодари на шефа на федерацията по вдигане на тежести на Азербайджан Искендер Аскеров и дори на президента на каспийската република Илхам Алиев, които се държали изключително приятелски с нея.

Преди време те задвижиха процедурата за издаването на азербайджански паспорт на Боянка, с който тя ще се състезава отсега нататък.

Първото състезание на асеновградчанката ще е през август по време на вътрешното първенство на Азербайджан по вдигане на тежести. За турнири от такъв ранг не е валидна забраната на световната федерация.

Иначе приятелите на Боянка си спомнят как преди около половин година почти цялото ръководство на Българския олимпийски комитет се нарежда до нея и до пловдивчанина Георги Шиков по време на церемонията за раздаването на спортните икари. На купона в столичен клуб генералният секретар на БОК Белчо Горанов дори връчва грамоти от МОК на двамата тежкоатлети, които са обявени за най-проспериращите младиспортисти у нас.

Няколко месеца по-късно разочарованата от безпаричието в родните щанги Боянка Костова става втората българска тежкоатлетка, която приема азербайджанско поданство, за да вдига за тази страна. Преди нея това направи пловдивчанката Пламена Любенова.

Стойчо ГЕНОВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини