Пловдив посреща мощите на преподобни Максим Изповедник

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 5 юли в 19 ч. в митрополитския храм "Света Марина" тържествено ще бъдат посрещнати съхраняваните в Света Гора-Атон мощи на преп. Максим Изповедник - небесен покровител на родния ни Първойерарх.

На 6 юли от 9 ч. ще бъде отслужена и празнична света литургия от митрополит Николай в съслужение с митрополити и епископи на Българската православна църква и представители на поместните православни църкви. Светите мощи на преп. Максим ще бъдат изложени за поклонение в митрополитският храм и през двата дни.

Преподобни Максим Изповедник, получил високо образование, заемал висша длъжност в двореца на император Ираклий (VII в.). При върлуване ереста на монотелитите отишъл в Рим и по негово внушение папа Мартин свикал събора в Латерана против ереста. Това като научил император Констанс II, приемник на Ираклий, оклеветил Максим и поискал да го изпратят в Цариград. Като не успял, заповядал през нощта да го хванат и отведат. Изправен на съд, бил оклеветен в държавна измяна и вражда против царя. Нанесли му побой, тъй че земята около се оросила от кръвта му. Отрязали му езика, отсекли му дясната ръка и го влачили по улиците на града. Заточен в Херсон, починал в 622 година.


Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини