Съдът освободи Строс-Кан

Доминик Строс-Кан бе освободен днес от домашен арест, предадоха Ройтерс и АФП. Съдията постанови сумата в размер на общо 6 млн. долара, платена от бившия управляващ директор на Международния валутен фонд през май като гаранция, да му бъде възстановена.

На французина обаче са наложени ограничения за пътуване, като международният му паспорт остава у властите. Съдията обясни, че рискът обвиняемият да избяга е намалял значително.

В същото време той подчерта, че процесът срещу Строс-Кан по обвинения в сексуално посегателство срещу камериерка в нюйоркски хотел не е приключен.

Следващото съдебно заседание ще е на 18 юли.

Строс-Кан излезе от съдебната зала с усмивка на лицето, под ръка със съпругата си Ан Сенклер.

В медийното пространство вече циркулират предположенията, че по случая има сериозни затруднения, а прокуратурата има дълбоки съмнения относно надеждността на обвинителя на Строс-Кан.

Прокуратурата днес разкри, че предполагаемата жертва на Доминик Строс-Кан е дала неверни показания пред съда, пропускайки факта, че е почистила друга стая, преди да алармира своя началник за предполагаемото сексуално насилие.

"Тъжителят признава, че обвинението му е лъжливо и че след инцидента в апартамент 2806, тя е продължила да чисти съседна стая и след това се върнала в апартамент 2806 и започнала да го чисти, пред да съобщи за инцидента на своя началник", се казва в съдебните документи, цитирани от АФП.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини