Обама обяви плана за изтеглянето от Афганистан

Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че ще изтегли 10 000 войници от Афганистан до края на тази година и още 23 000 до лятото на 2012 г., предаде Ройтерс.

Той добави, че в момента Ал Каида е поставена под безпрецедентен натиск след атентатите от 11 септември 2011 г.

В обръщение от Белия дом, което бележи промяна в американската политика в Афганистан Обама заяви, че след първоначалното масирано изтегляне американски войски ще продължат да напускат Афганистан в по-умерено темпо, докато местните сили за сигурност постепенно поемат грижата за гарантирането на безопасността в страната. Мащабът и темпото на изтегляне на американските войски след лятото на 2012 г. ще бъдат определени на среща на върха на страните от НАТО, която ще се състои в Чикаго през май догодина, уточни Обама, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според представители на правителството през същия месец в Чикаго ще се състои и среща на върха на Г-8.

Министърът на отбраната Робърт Гейтс, който напуска поста си в края на месеца, подкрепи решението на президента, тъй като според него то предоставя на американските сили в Афганистан "достатъчно ресурси, време и, може би най-важното, гъвкавост, за да доведат струпването на войски до успешен край".

"Америка, време е да се концентрираме върху изграждането на нация тук, у дома", заяви Обама. Президентът добави, че САЩ ще се включат в инициативи за национално помирение в Афганистан, които предвиждат и диалог с талибаните. "Това е началото, но не и краят на нашите усилия да приключим тази война", заяви Обама и подчерта, че в Афганистан има огромни проблеми за решаване.

Съединените щати поддържат най-многочисления военен контингент в Афганистан - около 100 000 души. Това е почти тройно повече, в сравнение с януари 2009 г., когато Обама встъпи в длъжност като президент.

САЩ са понесли и най-много жертви от държавите от НАТО, изпратили войски в Афганистан. От началото на войната през 2001 г. в страната са загинали поне 1620 американски войници.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини