Домашното насилие се изразява най-вече в психотормоз

"Психическият тормоз е водещ сред жертвите на домашно насилие". Това обяви Димо Гератлиев, координатор на  новосъздадения Кризисен център за жени, жертви на домашно насилие, трафик и насилствена проституция в Пловдив. Противно на общоприетото схващане, че насилниците са предимно хора с ниско образование и социален статус, се оказва, че голяма част от жертвите са от семейства със средни и високи доходи и с добро положение в обществото. "Характерно за тях е изпитване едновременно на противоположни чувства - любов и страх към насилника. Затова им е много трудно да предприемат крайната стъпка и да потърсят подкрепа и съдействие", обясняват социалните работници от центъра. 

Начините за превенция на домашното насилие и насилствения трафик и проституция бяха обсъдени днес на семинар. Проектът за кризисния център е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" и е на стойност близо 132 хил. лв. Центърът осигурява социални услуги за лица, пострадали от насилие или каквато и да е форма на експлоатация за срок до 6 месеца. В него се оказва индивидуална подкрепа, консултиране и социално-психологическа помощ.

Кризисната телефонна линия 032/61 51 е отворена денонощно за всички от Пловдив и региона. На нея всеки, който има нужда, може да разговаря със специалисти и да получи подкрепа и компетентна информация.

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини