Млади еколози в "Червената стена" за Деня на околната среда

Момичета и момчета от училище „Св.Св.Кирил и Методий” в Челопеч и училище „Св.Св. Кирил и Методий” в община Чавдар отбелязаха днешния Световен ден на околната среда край Асеновград, съобщиха от Басейнова дирекция - Пловдив. В биосферния резерват „Червената стена” до село Бачково те присъстваха на открит урок, изнесен от експерти от дирекцията. Лекторите запознаха младежите с изключителното разнообразие от растителни видове и природни ландшафти. За участието си в различни инициативи в рамките на проекта "С грижа за околната среда" на "Челопеч Майнинг" ЕАД младите еколози получиха сертификати.
"Червената стена" е обявен за защитена територия през 1962 г. В него са установени 645 вида висши растения и по концентрация на таксони, той заема първо място сред изследваните досега подобни защитени територии у нас.
Световният ден на околната среда е ежегодно събитие под егидата на Програмата на Обединените нации за околна среда. Това е най-значимият и широко известен глобален ден за положително действие за околната среда. Отбелязването на този ден започва през 1972 г., за да се превърне днес в едно от основните средства, чрез които ООН насочва вниманието в глобален план към околната среда и насърчава политическия ангажимент и действие.
Темата на Световния ден на околната среда през 2011 г. е „Горите: Природата на Ваше разположение” с цел насърчаване на опазването на горите и устойчивото потребление за "зелен" растеж и в подкрепа на инициативата на ООН – Международна година на горите. Опазването на горите по света трябва да е в нашето колективно съзнание, така че да се промени начинът ни на живот.

Източник: asenovgrad.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини