Жените в Пловдив се оплакват най-активно от домашно насилие

Жените в Пловдив се оплакват най-смело от домашно насилие, показват данните на МВР за 2010 година. Информацията бе представен днес във Варна от заместник-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков на кръгла маса по проблемите на насилието над слабия пол, съобщи БТА.
През 2010 г. в Пловдив са издадени 255 заповеди за защита от домашно насилие, поясни Вучков. Данните показват, че следващите градове в класацията са Бургас и Варна. В София издадените заповеди са с една трета по-малко, а в Ловеч е регистриран само един такъв случай. По думите на Вучков общо в страната през 2010 г. са издадени 1408 такива заповеди.
През миналата година сред пострадалите от престъпления българи 36 процента са жени, допълни заместник-министърът. Най-голяма част от потърпевшите са на възраст над 40 години. Жените най-често стават жертви на грабежи, кражби и измами. Вучков коментира, че в страната ни е изградена добра инфраструктура за реакция при случаи на домашно насилие, но все още огромна част от този проблем остава скрита, тъй като жертвите не подават жалби.
Всяка пета жена в Европа е обект на домашно насилие, а повече от 10 процента от дамите са жертви на сексуален тормоз, каза евродепутатът Антония Първанова. В България потърпевша от насилие вкъщи е всяка четвърта жена. По думите на Първанова годишните разходи на ЕС, свързани с домашното насилие, се равняват на 16 милиарда евро.
Пред участниците във форума говори и залятата с киселина Мария Бонева от асоциацията "С лице към живота". На кръглата маса стана ясно, че в Европа няма друга държава освен България, в която да се извършват нападения над жени с киселина. От вчера жертвите на този тип престъпления у нас вече са 25.
Във форума, организиран от Информационното бюро на ЕП в България, участваха евродепутати, представители на МВР, на съдебната система и на неправителствения сектор.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини