Плевнелиев: Ремонтът на пътя Асеновград-Чепеларе ще развие икономиката и туризма в Родопите

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев направи първа копка на пътя Асеновград – Смолян при чепеларското село Хвойна. Празничен водосвет, за да освети новата придобивка, отслужи архимандрит Висарион. На събитието присъстваха директорът на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Сергей Михалев и областните управители на Пловдив и Смолян. Пътният участък, който ще се рехабилитира, е на територията на двете области. Това е  единствената транспортна артерия, свързваща ги с централната част на страната.

Министър Плевнелиев изтъкна, че ремонтът на отсечката Асеновград – Чепеларе ще позволи развитие на икономиката и туризма в Родопите. Сред официалните гости бяха още кметове на родопски общини и селища по трасето, както и изпълнителните директори на фирмите, ангажирани с ремонта. Присъстваха и много граждани.

Пътят е част е от транспортния коридор между България и Гърция, преминаващ през Пловдив, Чепеларе, Смолян, Рудозем и Ксанти.

Дължината на участъка е 48.606 км. Стойността на обекта е 19 197 179 лв. Финансирането е осигурено чрез заем от Европейската инвестиционна банка и държавния бюджет.
Реконструкцията на пътя предвижда усилване на съществуващата настилка, осигуряване на ново и подобряване на съществуващо пътно отводняване, реконструкция на подпорни и декоративни стени, ремонтни работи и подмяна на хидроизолацията на 12 моста и водостоци, възстановяване на осветлението на тунелите, полагане на вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка и др.

За изпълнител на строителните работи е избрано сдружение „Родопи ΙΙ - 86” с водещ партньор „Виастройинженеринг” ООД и „Трейс Груп Холд” АД. Строителният надзор ще бъде изпълнен от „Пътинвест инженеринг” АД.

Asenovgrad.NET

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини