Кръстихме централния площад на акад. Н. Хайтов и приключихме с паметта и почитта

Николай Хайтов

От вчера е новината как в Смолян за първи път ще има литературна награда на името на Николай Хайтов. Има регламент, хората си почитат онези, които  някак си са се слели с тях, разбрали са душата им и са ги описали на книга. А в Асеновград централният площад се оказа преименуван вече втори мандат на името на същия акад. Николай Хайтов, на същия площад има и негов бюст-паметник. Обаче всичко свършва дотук.

Кой и как го беше решил, защо никой тогава не попита асеновградчани дали изобщо искат да се променя името на централния им площад, който от тридесетте години на миналия век си се нарича „Тракия”, това всичкото остава извън възможността за коментар.

Почитта към  Хайтов в града, който се намира под родното му селце Яврово и в който той е завършил образованието си, остана с едната почит към твореца. При това далеч не единна, далеч не безукорна. Сега покрай инициативите на смолянчани, в Асеновград колцинта се питат : И що ни беше тая почит към душевадеца на Родопите и хората, щом не сме измислили и един жест, с който да я реализираме?

В Асеновград продължава да няма вече втори мандат даже една-единствена дата в календара, на която общоградско да се почита този, чието име сложихме на централния си площад. Няма, ама няма и обяснение за липсата. Впрочем, това май е и симптоматично, защото същото важи и за колцина още бележити имена. Нима се отдава подобаващото на родоповеца и феномена- възрожденец Стою Шишков? Или пък на някой друг? Кога, ако не по време на майските празници на града, бе най- подходящо чрез културни инициативи да се почетат онези емблематични имена, които са се разписали върху нетолкова старата история на този град? Кои са тези градчета,  които нямат поне един национален конкурс – за литература, за младо кино, за музикални таланти и пр., които носят имената точно на бележити техни съграждани : Карлово, Смолян, Трявна, Чирпан, Кюстендил и кой ли още не. В Асеновград липсва такъв формат и няма да бъде коментиран с подобна инициатива той покрай културните празници, които стартират днес. Уви.

Площад "Акад. Николай Хайтов"

Елена Христова

Източник: asenovgrad.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини