Гърция без училища и болници, 24-часова общонационална стачка

Agence France-Presse/Getty Images

Мирният, до голяма степен, протест в сряда (12.05) на десетки хиляди гърци срещу новите правителствени мерки за икономии бе помрачен от насилие в центъра на Атина в края на деня, когато стотици младежи със ски маски хвърлиха бутилки, фишеци и други предмети по полицаите, които отговориха със сълзотворен газ. 

"Има 24 задържани и двамата полицаи са били ранени," казва говорителят на полицията Панайотис Папапетропулос пред The Wall Street Jurnal. "Имаше малка група от протестиращи, които хвърляха предмети по полицаите, и не е известна употреба на сълзотворен газ, но сблъсъкът бе доста малък." 

Полицията съобщава за скромен процент на участие в столицата – 20 000 души, според организаторите на броя им е около 30 000. Протестът бе подкрепен от национална стачка, която ефективно затвори повечето администрации. 

През целия ден, общественият сектор в цяла Гърция да спря, след като като държавни служители, учители и персоналът на болниците си тръгна от работа, за да се включи в една от най-големите демонстрации в месеца. Централни и местни правителствени служби са затворени, болниците и бърза помощ са управляваха от щабове, а училищата и университетите останаха затворени.

В Гърция работещите в публичния сектор, като учители, местната власт служители и работници в държавни предприятия, са най-тежко засегнати от мерките срещу бюджетния дефицит до този момент. Техните заплати са намалени с близо 25% в някои случаи, а някои от другите им предимства и права също са намалени.

През миналата година Гърция намали бюджетния дефицит с около една трета - на 10,5% от брутния вътрешен продукт. Новите мерки се очаква да бъдат набелязани в понеделник с цел да се намали дефицита до под 1% от БВП до 2015 година. 

Мерките ще включват € 15,6 милиарда от съкращаване на разходите, и € 10 млрд от нови данъци. Много от съкращенията ще дойдат от намаляване на разходите за заплати в публичния сектор, намаляване на оперативните разходи на държавните предприятия, и по-ниски разходи за отбрана и здравеопаване.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини