Заради мечките засаждат 1000 плодни дръвчета в смолянско

До края на седмицата в областта ще бъдат засадени около 1000 фиданки, дарени от земеделския производител от Пловдив Бойчин Болчинов.

Проявата е една от мерките, залегнали в планът за дейности през 2011 г. за управление на популацията на кафява мечка на територията на РИОСВ – Смолян.

Дръвчетата са едроразмерни ябълка, слива, круша и череша, и след съгласуване между екоинспекцията и Регионална дирекция по горите, ще бъдат предоставени на 3 ловностопански сдружения – Девин, Хвойна и Смолян.

Сдруженията са поели ангажимент да залесят плодните дръвчета в райони, далеч от населените места. Така ловците ще помогнат за  подобряването на хранителна база на мечката.

            По инициатива на министър Нона Караджова, след миналогодишните инциденти в Смолянски регион, МОСВ въведе практиката съвместно с ИА по горите и неправителствени експерти,  да разработва годишен план за управление на популацията на кафява мечка в страната.

Целта е да се подпомогне местната власт в районите с меча популация  за да се намалят  щетите върху животни и пчелини, както и минимизиране на риска от инциденти с хора. Тазгодишният план включва дейности за съвместно изпълнение от всички заинтересовани страни – държавни институции, местни власти, горски стопанства и ловни сдружения, неправителствени природозащитни организации, представители на местните общности в Смолянски регион и регионите с местообитания на вида в Рила и Стара планина.

Предвидени са конкретни превантивни мерки за предстоящия сезон след събуждането на животните от зимен сън.
 Осигуряване с електропастири,  монтиране на 10 фотокапана за денонощно наблюдение на места, трайно обитавани от мечки, поставяне на табели в проблемни места
и обезопасяване на сметища и контейнери за отпадъци, са част от мерките по плана за тази година.


  Чудомира Щерева

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини