„Лукойл” налага мораториум на цените на горивата

Лукойл" е подготвила едномесечен мораториум за замразяване на цените на горивата. Това е станало ясно на днешната среща между представители на бизнеса, превозвачите, премиера Бойко Борисов и финансовия министър Симеон Дянков. Вицепремиерът ще бъде представителят на правителството, който ще сложи подпис върху мораториума.

На срещата е договорено до края на годината ще бъде отменено задължението за смесване на дизел и биодизел, което трябва да се запише в закона за енергията от възобновяеми източници. Освен това ще бъде въведена възможност за намаляване на запасите от горива, които са длъжни да държат производителите, обясни Симеон Дянков.

До края на април 2012 година запасите за гориво няма да са за 60 дни, а за 50 дни. Освен това до края на април тази година запасите на фирмите ще са за 40 дни. От април 2012 до април 2013 година запасите постепенно ще се увеличат отново до 60 дни, каза вицепремиерът.

От своя страна премиерът Бойко Борисов заяви, че е разпоредил да се възстановява ДДС на големите превозвачи, които зареждат на територията на България. Според Борисов в момента това не се прави и заради това много от превозвачите не зареждат у нас. Борисов ще настоява и за спазване на спогодбата между България и Турция, според която резервоарите на камионите, които влизат у нас, не могат да са пълни с повече от 550 литра.

Борисов категорично отрече Трайчо Трайков да е отстранен от преговорите заради неразбирателството си с „Лукойл". Икономическият министър Трайчо Трайков се ползва с доверието на Борисов и остава министър.

„На въпроса дали министър Трайков ще е министър: той е министър, ползва се с моето доверие. Неслучайно изрично подчертах, че оценявам желанието му да се търси максимална прозрачност и единственото, за което съм го критикувал, е, защото той като министър има възможност, преди да каже нещо публично да го провери и после да го съобщи", обясни Борисов.

Премиерът прекрати пресконференцията след въпрос за вчерашната среща между вицепремиера Симеон Дянков и Алексей Петров. „Дянков има глава на раменете си и може да решава с кого и как да се среща", заяви Бойко Борисов.

На 13 март хиляди шофьори протестираха в различни градове на страната срещу високите цени на горивата. Превозвачите също изразиха недоволството си на следващия ден, като зареждаха минимални количества гориво за малко пари.

Преди седмица на среща в Министерския съвет за цените на горивата бяха набелязани няколко мерки за намаляването им, като сред тях беше премахване или корекция на акциза на биокомпонента в дизела, както и промяна на съотношението на задължителните резерви. Още тогава вицепремиерът Симеон Дянков бе категоричен, че не може да се променят акцизът или ДДС-то върху горивата.

След срещата се стигна до словесна престрелка между министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков и шефа на „Лукойл България" Валентин Златев по отношение на производствените цени на горивата и възможността за внос. Впоследствие от компанията разпространиха съобщение, в което отговориха на министъра. Той обаче заяви днес, че въпросите му остават и той, както и министърът на транспорта Александър Цветков няма да участват в срещата. Междувременно преди дни стана ясно, че е поставена идеята за мораториум върху цените на горивата, като тя е на „Лукойл", а не на кабинета.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини