България осъмна в сняг. София - заледена и непочистена

Снежна покривка покри голяма част от страната след снощните интензивни валежи на сняг.

На много места днес ще продължи да превалява сняг, в Тракия, крайните южни райони и Черноморието - дъжд, съобщават от НИМХ.

По-значителни валежи се очакват в Северна България, а над Южна ще има и временни разкъсвания на облачността. В Източна България ще духа слаб до умерен североизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от север, а по-късно и от северозапад.

Максимални температури в Северна България и по високите полета ще бъдат между минус 1 и 4°, в Южна България по Черноморието между 5° и 10°. В София максимална температура ще е около 1°.

По Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд, които до края на деня по северното крайбрежие ще преминат в сняг. Преди обяд ще е почти тихо, а около обяд ще се появи умерен и силен северозападен вятър. Сутринта температурите ще са по-високи от следобедните, които ще са между 2 и 7°.

В планините ще бъде предимно облачно. Ще превалява сняг, по интензивен в Централна и Източна Стара планина. Ще духа умерен и силен първоначално югозападен, по-късно западен, вятър.

Заледени и непочистени са централните столични булеварди и кръстовища, предаде агенция „Фокус”.

Падналият през нощта сняг в София не е почистен в централната градска част. Хлъзгави и със сняг са пътните настилки на булевардите „Арсеналски”, „Черни връх ”, „Евлоги и Христо Георгиеви”, „Драган Цанков”.

Към този момента не вали сняг. В района на метростанцията при Националния стадион „Васил Левски” има глутница кучета, които притесняват гражданите и излизат по пътното платно, за да гонят автомобилите.

Условията за туризъм в големите планински курорти са добри, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК

Туристите трябва да имат предвид обаче новата снежна покривка и вятъра във високите части на планината. Добре е да си носят гети и да са по-сериозно облечени, за да се пазят от вятъра.

Времето е облачно, на повечето места в планините вали слаб сняг, температурите са под нулата – от минус 2 до минус 10 градуса. Има нова снежна покривка между 5 и 15 см. Има опасност от измръзване.

Във високите части на планината е много ветровито. Ски центровете и курортите работят съобразно метеорологичните условия.

Курортът Боровец е отворен, работят пистите на „Маркуждиците”; пистата на Чепеларе работи; курортът Банско е отворен; на Витоша работи „Лале”, кабинковата, въжената линия, драгалевският лифт, малкият влек на „Лале” и влека на хижа „Алеко”.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини