Грипна епидемия в София, Пазарджик, Плевен

Столичната здравна инспекция реши да обяви от утре грипна епидемия в София. От днес в грипна епидемия са Пазарджишка и Плевенска област. Вероятно до края на седмицата епидемията ще обхване цялата страна.
В грипна епидемия от няколко дни са Софийска област и Благоевградско.

Общо за страната заболеваемостта е 166 на 10 000 души население, епидемия се обявява, когато болните стигнат 200 на 10 000 души, обясни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, цитирана от БГНЕС.
Вероятно до края на седмицата грипната епидемия ще обхване цялата страна, прогнозира тя.
Вирусът засяга повече младите хора, по правило протича леко, макар да се случват и усложнения. Очаква се епидемията да отшуми за около 4 до 6 седмици, каза още Кожухарова.

От Столичната РИОКОЗ съобщиха, че от 10-и до 16-и януари е регистрирана заболяемост от 155 на 10 000 души население, а за последните четири дни се наблюдава рязко нарастване на броя на болните от остри респираторни заболявания.
По последни данни на Националната референтна лаборатория около 30% от изследваните болни в София са с изолиран грипен вирус A (H1N1) или т.нар свински грип.

Според столичните епидемиолози най-засегнати са учениците и хората в активна трудоспособна възраст. Регионалният инспекторат по образованието в София пък трябва да създаде организация за преустановяване на учебните занятия. Грипна ваканция се обявава отделно за всяко училище, ако повече от 25% от учениците отсъстват.

С обявяването на грипната епидемия се разпореждат и ограничителни мерки в лечебните заведения. Спират се детските и женските консултации; профилактичните прегледи; профилактичните ваксинации; плановата оперативна дейност; свижданията в лечебните заведения.

По данни на Регионалния пандемичен комитет в Пазарджик към момента броят на заболелите в областта е 444 на 10 хиляди души, съобщи "Фокус". Тенденцията е към увеличаване на броя на заболелите, тъй като през миналата седмица са регистрирани по 18 случая на ден, а през тази те са се увеличили на 22 случая дневно.
Директорът на областната болница в Пазарджик д-р Пенко Кацарски каза, че в двете детски отделения имат приети 100 деца, а тенденцията е към увеличаване на случаите. В болницата в Панагюрище детското отделение също е пълно, подобно е и положението в болницата в Пещера, където всички 39 легла са заети от болни деца. Засега училищата няма да излизат в грипна ваканция.

Варна се намира в предепидемичен период, съобщиха междувременно от регионалния инспекторат по здравеопазване. В понеделник данните ще бъдат изчислени по математически модел и точно ще се прецени дали да бъде обявена грипна епидемия.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини