Банките червиви с пари. Преглед на националния печат

"Сега": САЩ назоваха поименно мафията в българския футбол

Американското посолство в България смята, че футболът у нас е оплетен в корупция, а клубовете са собственост на босове на организираната престъпност, които се опитват да се легитимират в обществото чрез популярната игра. Това става ясно от секретна телеграма от 15 януари 2010 г., която разглежда криминализацията на българските футболни клубове под заглавие "Българският футбол получава червен картон заради корупция".

Шифрограмата, която е засекретена до 2019 г., се появи в испанския всекидневник "Ел паис", едно от шестте големи издания, получаващи авансов достъп до тайните материали на Държавния департамент на САЩ, разгласявани от сайта "Уикилийкс". Тя е изпратена по повод започналите данъчни ревизии на футболните клубове у нас.

"След краха на комунизма българският футбол се превърна в символ на корумпиращото влияние на организираната престъпност върху българските институции", резюмира авторката на доклада Сюзан Сътън, която тогава е била временно управляващ посолството - седмица преди пристигането на посланик Джеймс Уорлик.

"Стандарт": Дилма идва за изборите

Президентът на Бразилия Дилма Русеф и държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще гостуват на премиера Бойко Борисов. Двете дами са приели поканата на министър-председателя да посетят страната ни тази година. Това стана ясно в края на визитата на Борисов в Бразилия.
Русеф ще дойде у нас вероятно през есента. Посещението на дамата с български корени се очаква да е около местния и президентския вот. България ще е първата или последна страна от поредицата европейски визити на новоизбрания президент на Бразилия. Това показва ясно изразен приоритет и внимание към България, коментираха дипломати.

"Монитор": И Хилари идва у нас

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън ще пристигне на визита в страната ни през тази година. Като ръководител на американската дипломация тя е приела покана да посети България, която й била отправена лично от премиера Бойко Борисов. Двамата се видяха в Бразилия, където присъстваха на официалната церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания президент на страната Дилма Русеф.

Два дни преди инаугурацията на среща с Борисов бразилката с български корени Русеф също обеща да посети България през 2011 г. Визитата ще бъде част от европейската й обиколка.

Премиерът Бойко Борисов и държавният секретар Хилари Клинтън потвърдиха стратегическото партньорство  между България и САЩ съобщиха от правителствената информационна служба.

"Стандарт": Цветанов не гледа към стола на "Дондуков" 2

Не гледам към Дондуков 2, а кандидатура ми за президентския пост не е актуална тема. Това заяви в интервю за БТА вътрешният министър Цветан Цветанов. "Гледам само към изпълнението на служебните си задължения на "Шести септември" 29", лаконичен бе МВР шефът. Вицепремиерът отказа да даде оценка за работата на подопечното си министерство и заяви, че тя се прави от обществото. Все пак Цветанов призна, че ниската оценка е заради опашките на гишетата за издаване на нови лични документи. "Затова трябва да се извиним още веднъж на хората", заяви още Цветанов.
МВР шефът отчете, че въпреки усилията, които се полагат, в работата на униформените все още има някои слабости, но категорично отрече в държавата ни да цари полицейщина. "За мен е важно, че от всички операции има реален ефект върху организираната престъпност и мога да кажа, че днес страната е много по-сигурна и по-спокойна", коментира Цветанов.

"24 часа": Опипват за скок на тока

За по-скъп ток от 1 юли опипва почвата енергото. Две от дружествата потвърдиха намеренията си пред "24 часа".

От ЕВН искат скока на тока заради взет инвестиционен заем от 5 млн. лв. и заради отказа на регулатора да одобри скок през миналия юли. Анализ на ЧЕЗ пък показал, че за европейско качество на мрежата за следващите 5 г. ще трябва да вложат 650 млн. лв.

Анонси за поскъпване на тока от 1 юли дойдоха от енергоразпределителните дружества в последните дни на старата година.

Все още не е ясно с колко точно процента ще са предложенията и дали Държавната комисия за енергийно и водно регулиране ще ги одобри.

"Новинар": На 1 февруари Алексей Петров обявява екипа си

На 1 февруари ще бъде обявен кандидат-президентският екип на бившата барета и съветник в ДАНС Алексей Петров. В момента той е с мярка за неотклонение „домашен арест", след като беше задържан по време на полицейска акция „Октопод" и пуснат от Софийски апелативен съд. Първото заседание на Инициативния комитет за издигане кандидатурата на Петров за изборите в края на годината се събра на първото си заседание в събота. Членовете на комитета решиха след месец да обявят и името на кандидата за вицепрезидент, както и някои от ключовите съветници и секретари на бъдещия екип.

"Монитор": ОЛАФ ни хвали за борбата с измамите

Висока оценка за напредъка в пресичането на измамите с евросредства получи страната ни в писмо от ОЛАФ, адресирано до министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха вчера от правителствената информационна служба.

Документът е изпратен от шефа на дирекцията в Европейската служба за борба с финансовите измами "Разследвания и операции I" Тиери Кретин, който бе на официално посещение в България февруари 2010 година, оглавявайки делегация на ОЛАФ.

В писмото си до премиера Кретин изтъква положените от българското правителство през изминалата година усилия за подобряване на националната система за защита на финансовите интереси на Европейския съюз.

"Стандарт": Банките пълни с пари

Банките посрещат новата година червиви от пари. Само за ноември 2010 г. депозитите са нараснали с 1,6%, а раздадените заеми - едва с 0,4%, или четири пъти по-бавно. Разликата е близо 1 млрд. лева, сочат разчетите на БНБ. Но това не е съвсем добра новина. Защото вместо пачките да се въртят в икономиката под формата на кредити и да носят печалба, върху тях само се трупат лихви. Желаещи да получат заем не липсват. Банкерите обаче трудно намират фирми без затруднения и в отлично финансово здраве, за да им дадат пари. 90% от компаниите не отговарят на условията, поставени от Централната ни банка и Брюксел, заяви шефът на СИБанк Петър Андронов.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини