Пенсионираме се срещу 5 бона. Преглед на националният печат

„Дума": Властта губи пари от три еврофонда

Плащания по три от европейските фондове за България са почти преустановени от лятото. Това става ясно от документ за изпълнението на графиците по политиката за сближаване, представен пред бюджетната комисия на Европейския парламент.
Спрените пари се отнасят за Европейския фонд за регионално развитие и Европейския кохезионен фонд. Чрез тях се финансират проекти за подпомагане на бизнеса, за изграждане на инфраструктура и за създаване на работни места.
Справката за ноември 2010 г. сочи, че през последните четири месеца нито евро не е преведено към София по два от трите фонда, чрез които ЕС дава пари на по-изостаналите страни членки за догонване. За трети се констатира влошаване на усвояемостта спрямо октомври.

„Новинар": ДАНС проверява фонд „Земеделие" и аграрното министерство

ДАНС проверява фонд „Земеделие" и агроведомството за корупция и злоупотреби. Това стана ясно от отговора на премиера Бойко Борисов на въпрос дали знае за разследване за корупция и злоупотреби с власт във ведомствата. „Да, нали ДАНС се занимава с тези неща", посочи Борисов.
Случаят е наблюдаван съвместно с главния прокурор Борис Велчев, за да се изясни дали има престъпление, съобщи премиерът. „Това, което обществото очаква от мен, е появи ли се сигнал, да не крия никого, да извикам службите, които отговарят за това, да им дам задачата, да уведомя главния прокурор, за да поеме наблюдението", добави Борисов. Той отбеляза, че в началото на мандата си е заявил, че няма да има протекции върху никого от неговия екип.

„Труд": Дянков: Не давам 13-та пенсия, но ще свалим ДДС

Тази година няма да има 13-та пенсия, но най-рано от 2012 ДДС ще падне, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков.
Даването на 13-та пенсия и заплата "не е правилна социална политика", каза той. "А тази година не можем и да си го позволим", коментира Дянков обещани от социалния министър Тотю Младенов коледни добавки за хората с най-ниски пенсии.
"В голяма част от Европа не се плащат такива 13-ти заплати, в САЩ - никога. Това е останала от миналото практика, която така или иначе трябва да излезе от България", каза Дянков.
Пенсиите трябва да се вдигнат "с добра данъчна политика и политика по доходите", поясни той.

„Стандарт": Пенсионираме се срещу 5 бона

Пет бона такса, ако искаш пенсия. Така родените след 1960 г. ще се пенсионират, ако не им достига осигурителен стаж, решиха вчера депутатите, като приеха на второ четене новия Кодекс за социално осигуряване. Вноската за тях поскъпва с 300 лв. за година и така достига стойност от 1106 лв. За родените преди 1960 г. поскъпването е по-малко - 90 лв. за година. Скокът се налага заради заложеното увеличение на осигурителната вноска с 1,8% от Нова година. В момента цената за година осигурителен стаж е 806 лв. Както за млади, така и за по-възрастни обаче важи новото правило - че тези вноски вече ще се дължат накуп, а не на разсрочено плащане, както беше досега.
Тази мярка удря елита на нацията - хората, завършили висше образование, докторски степени, възмутиха се от опозицията. Именно заради годините, прекарани в университета, по-високо квалифицираните хора постъпват на пазара на труда по-късно и най-често прибягват до закупуване на стаж.

„Новинар": Данъчни „празнуваха" 8 декември

Инспекторите спипаха търговец с двойно счетоводство
Данъчни инспектори „празнуваха" 8 декември, като в нощта на студентския празник са проверили 4 дискотеки и 12 заведения за обществено хранене във Варна. Целта на проверките беше да се установи отчитат ли заведенията реалните обороти, съобщиха от Националната агенция за приходите. Освен това инспекторите са преглеждали и дали служителите в нощните заведения имат трудови договори и изпълнили ли са техните собственици задълженията си към приходната агенция.
В едно от инспектираните заведения данъчните са иззели „черна тетрадка", в която собственикът е водил укритите обороти от сватби, кръщенета и други празници. При наблюдението на дискотеките данъчните са установили, че оборотът в тях се е увеличил средно 4 пъти, като едно от нощните заведения е увеличило реалния оборот 6 пъти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини