ЕС иска пълна забрана за тютюнопушенето

През следващата година Европейската комисия иска да въведе драстично по-строги правила срещу тютюнопушенето в рамките на ЕС, пише австрийският вестник "Куриер".

В резултат на това частичната забрана за тютюнопушене в питейните заведения в Австрия, въведена от 1 юли може да бъде премахната. На нейно място може да бъде въведена тотална забрана.

ЕС иска да въведе пълна забрана за тютюнопушене на всички обществени места, от транспорта до работните места.

В този ред на мисли, първият от серия закони, които целят напълно да изкоренят тютюнопушенето във Финландия влизат в сила в петък, съобщава АФП.

Финландия е първата страна в света, която е записала в законодателството си, че възнамерява не само да намали пушенето, но и да сложи край на употребата на тютюн чрез закон.

В първата фаза, която започва от петък, притежанието на тютюневи изделия от непълнолетни се забранява, а купуването или предлагане на цигари на лица под 18 години вече се наказва със затвор до шест месеца. Освен това се забранява пушенето на места, често посещавани от младежи, и на трибуните на събитията на открито.

В следващата фаза през 2012 г. ще стане незаконно да се излагат тютюневи изделия в магазините, а от 2015 г. ще бъдат забранени всички машини за цигари.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини