Не плащаш за здраве, влизаш в затвора. Преглед на националния печат

„24 часа": Махат шефката на фонд "Земеделие", ражда

В петък Калина Илиева най-вероятно ще стане майка, а фонд "Земеделие" ще получи нов началник. Засега временен.

Такъв неочакван финал ще получи латиносериалът в министерство на земеделието. От три месеца напрежението там расте заради забавеното усвояване на европарите по програма за развитие на селските райони.

2305 европроекта за 1,2 млрд. лв. са били отхвърлени за 1 г., показват данни представени вчера на заседание на комитета по наблюдение на програмата.

Още 331 кандидати за субсидии са оттеглили заявките си, а хиляди стари се проверявали по пет, десет пъти.

В това време лоши новини идваха за здравето на 30-годишната шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева. Че има тежко заболяване, че я оперират в Германия. Тя самата обяснявала напълняването си със здравословни проблеми. Дори обявила, че излиза в отпуск за 3 седмици, за да се оперира в чужбина. Представила болнични за тежко заболяване и едва преди ден е потвърдила лично, че всъщност всеки момент ще роди. Добрата вест пръв обяви баща й - шефът на столичната пожарна Иван Илиев по националното радио в неделя. Провокиран от интервю на Мирослав Найденов, че дъщеря му е болна, той се обади да каже, че е жива и здрава и чака внук.

Затова и министър Найденов също останал изненадан, че шефката на "Земеделие" чака дете.

„24 часа": Вноски за здраве само за здраве, за пенсии скачат с 3%

Правителството се отказа да вдига осигурителния стаж за пенсия с 3 г. Вместо това ще бъде вдигната осигурителната вноска с 3%. Това съобщи премиерът Бойко Борисов на среща със синдикатите. Той оттегли подготвените промени на Кодекса за социално осигуряване и по-късно подписа с тях споразумение за пенсионната реформа.

2% от увеличената вноска ще отиде за пенсии, а 1 - за фонд "Безработица", уточни социалният министър Тотю Младенов.

Затвор ще има за неплащане на социални и здравни вноски.

По-рано на извънредно заседание на лекарския съюз премиерът призна, че с парите за здраве тихомълком са плащани пенсии. Стотинка от резерва на здравната каса обаче не била пипната, всички пари били в БНБ. Порочната практика да се плащат пенсии от здравните вноски била заложена от предишните управляващи.

Знаело се от определен кръг хора, но никой не искал да говори за това публично, защото било непопулярно. "Повече няма да допусна да приемам пасиви или да се чувстваме гузни за неща, за които нямаме вина. Ще кажем истината", заяви Борисов.

От догодина всички събрани пари за здраве ще се харчат само за здравеопазване, увери премиерът. Бюджетът на касата за 2011 г. ще е 2,6 млрд. лв. През 2010 г. тя харчи реално около 1,6 млрд. лв. Толкова ще са прогнозно парите, които ще се съберат от здравни вноски плюс това, което държавата плаща за пенсионери, ученици и военни.

По този начин удовлетволяваме и синдикатите, и лекарите, отсече Борисов. Очаква се при това положение насрочените протести на профсъюзи и доктори да бъдат отменени. "Здравната каса ще се отдели от държавата.

Ще оттегля зам.-финансовия министър Горанов от надзорния й съвет", оповести пред лекарите Борисов. Думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания. Ще кажем на хората - толкова сме събрали, толкова ще харчим, каза той. В деленето на парите ще участват лекари и синдикати.

 

„Труд": Не плащаш за здраве, влизаш в затвора

Неплащането на здравни вноски да се криминализира, т. е. да стане престъпление и за него да се влиза в затвора.

Такива промени ще бъдат направени в Наказателния кодекс, съобщи премиерът Бойко Борисов, който присъства на Националния съвет на лекарския съюз.

"Това не може да продължава така! Отиде, напие се в кръчмата, 3 дни ние го лекуваме за счупен нос, а той не е осигурен", отсече Борисов. Юристи напомниха, че подобна идея е била отрязана от Конституционния съд по време на кабинета "Костов". Борисов ще даде и 190 млн. лв. от исканите от лекарите 205 млн.

 

„Труд": ГЕРБ и БСП се надцакват кога да е вотът на недоверие

С як скандал за това, коя точка да са дебатите за вота на недоверие, започват работа утре депутатите. От ГЕРБ настояват "голямото надприказване" да започне в 11,30 ч, като преди това бъде избран новият министър на здравеопазването Стефан Константинов.

Стратегията на управляващите е по този начин да обезсмислят дебатите, с аргумента, че новият шеф на здравеопазването "е едва от 10 минути", а пък опозицията му иска вот на недоверие.

От БСП обаче са категорични, че номерът на ГЕРБ няма да мине. Социалистите и вчера подчертаха, че вотът е за цялостната политиката на здравеопазването и "смяната на здравния министър не решава нищо".

 

„Стандарт": Отрова по Дунава

Отровен унгарски коктейл се изсипа в Дунав. Стената на огромно хвостохранилище се скъса и близо милион кубика опасни отпадъци отидоха в реките. Драмата в Западна Унгария взе четири жертви, още 120 са ранени. Страшното обаче предстои. Будапеща обяви бедствено положение заради изгарящата отрова, по-силна от разтопена лава. Дори само прахът от т. нар. червена кал моментално причинява рак на белия дроб при вдишване. Адската смес от силиций, олово, желязо и други тежки метали се носи бавно и неумолимо към България по Дунав.

От екоминистерството обявиха вчера, че токсичната утайка, която е и радиоактивна, може да стигне до родния бряг до седмица.

Надеждата е, докато се носи по Дунав, отровата да се разтвори до безопасни концентрации.

„Стандарт": Държавата не си плаща тока

Някои от държавните институции не си плащат тока редовно. Това съобщи източник на "Стандарт", близък до електроразпределителните дружества. Още през лятото Енергото алармира, че заради кризата и намалелите доходи длъжниците са се увеличили с около 40%. Сега обаче проблемът продължава да се увеличава. Освен битови абонати, които не са си платили сметките и токът им е спрян, в списъка с длъжниците фигурират и отделни сгради на някои министерства, болници, обществени сгради, фирми и др. Конкретен пример е и пернишката компания "Тролейбусен транспорт", която обаче се договори с ЧЕЗ, че ще плати дълга си от над 48 хил. лв., след като ЕРП я заплаши, че ще й спре тока. Във връзка с повишената задлъжнялост на абонатите от енергийните дружества възнамеряват да използват всички мерки, които позволява законът, за да си съберат дължимите суми. Първоначално всички длъжници ще получат предупредителни писма, че токът им ще бъде спрян, и ако не платят, срещу тях ще бъде заведено дело. В решаването на проблема ще бъде привлечена и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Шефът й Ангел Семерджиев призна, че вече има уговорена среща с ЧЕЗ и Е.ОН, но не даде подробности. Според непотвърдена информация тя е по инициатива на ЕРП и целта й е именно регулаторът да бъде запознат с проблема с борчовете и евентуално да помогне за решаването му.

„Монитор": Сензори в купето ловят пияните шофьори

Със специални сензори за алкохол ще бъдат снабдени всички автомобили, превозващи товари и пътници у нас. Целта е шофьорите на камиони, автобуси, маршрутки, таксита и дори на тролеите от градския транспорт да не се допускат зад волана в нетрезво състояние. Превантивната мярка е залегнала в стратегията за подобряване безопасността на движението, която е публикувана на интернет страницата на Министерството на транспорта.

„Монитор": Младенов поема щафетата за US визите

Отпадането на визите за българите в САЩ ще обсъди българският външен министър Николай Младенов с държавния секретар Хилъри Клинтън, научи „Монитор" от кабинета на министъра. Младенов пое щафетата за визите, след като преди седмица въпросът за отпадането им бе поставен от премиера Бойко Борисов лично пред американския президент Барак Обама.

„Сега": ГЕРБ се уплаши от стачките и вдигна осигурителната вноска с 3%

Обсъждането на бюджета за догодина между премиера, социалните партньори и Българския лекарски съюз роди поредица от шокиращи новини. Кабинетът и синдикатите се договориха за 3% скок на осигурителната вноска от 1 януари 2011 г. 2% от тях ще са за пенсии, а 1% - за безработица. Временно спира пенсионната реформа - планираното увеличение на стажа за пенсия с 3 години най-вероятно ще се отложи. Част от парите от здравните вноски вече няма да отиват в резерва, а ще се харчат изцяло от здравната каса.

Бизнесът определи решенията като "лудост".

Това се случва два дни преди насрочения за 7 октомври национален протест срещу промените в Кодекса за социално осигуряване, организиран от КНСБ.

До обрата в позицията на правителството, което досега се хвалеше, че няма да вдига никакви данъци и осигуровки, а в предизборната му програма се предвиждаше 5% намаление на осигурителната тежест, се стигна след почти 7 часа пазарлъци - те започнаха в тристранката, продължиха при лекарите и се върнаха в Министерския съвет. На тях Борисов се съгласи с лекарите никаква част от парите от здравни вноски да не отива в резерв, а всичко да се харчи. Така на практика се ликвидира планираният излишък от 544 млн. лв. за 2011 г. в бюджета на здравната каса, който трябваше да попълни държавния резерв, а оттам да намали общия дефицит в консолидирания бюджет на държавата.

 

„Дневник": Борисов прехвърли тежестта на кризата върху частния сектор

Само за няколко часа вчера премиерът Бойко Борисов зачеркна опитите за пенсионна и здравна реформа и прехвърли изцяло върху частния сектор тежестите от кризата. С това той си осигури отмяна на предстоящите стачки на синдикатите (на 7 октомври) и на лекарите (седмица по-късно).

Министър-председателят сутринта на тристранния съвет мълчаливо прие идеята на синдикатите за повишаването на пенсионната вноска, а привечер присъства на устното договаряне между социалния министър и профсъюзите, че от 1 януари 2011 г. осигурителната тежест ще се увеличи с 3 процентни пункта - 2 за фонд "Пенсии" и 1 за фонд "Безработица".  Пресметнато, това означава, че на всеки 100 лв. осигурителен доход работникът ще плаща с 1.60 лв. повече, отколкото през тази година, а работодателят - по 3 лв.

Договорката беше придружена с обяснението, че това ще отложи във времето повишаването на осигурителния стаж - единствената стъпка, която до момента беше в посока реформа на системата. В ранния следобед премиерът се видя и с ръководството на Българския лекарски съюз, за да каже, че от догодина пълният размер на здравната вноска от 8% ще отива само в бюджета за здравеопазване, без да го обвърже с началото на реформи.

 

„Дума": Задава се нов скок на лихвите по заемите

Може да има ново покачване на лихвите по кредитите заради повишен кредитен риск. Тази позиция изрази вчера по време на конференцията "Банките в търсене на нови стратегии" зам.-председателят на УС на Асоциацията на банките в България Ясен Ягодин.

Той посочи, че с приетите в Закона за потребителския кредит промени клиентът може 14 дни след изтегляне на кредита да го върне, без да дава обяснения на банката и без да дължи наказателна лихва. Това би трябвало да повлияе върху цената на кредита, коментира банкерът.

"Действащото сега законодателство позволява на някои фирми, които са теглили кредити, да обявят несъстоятелност със задна дата - тоест във времето преди изтеглянето на кредита и така пасивите остават за банката, посочи той и призова към законодателни промени в тази посока. "Ако тази деформация в закона не се промени, нивата на лихвите по кредитите ще се увеличат, защото кредитният риск е голям, а оттам поскъпва и цената на кредита", добави експертът.

Статистиката на БНБ показва, че т.г. банките у нас са намалили лихвите по депозити и кредити, но намалението по депозитите е значително по-голямо, отколкото по кредитите. Лихвите по новоотпуснатите потребителски заеми намаляват от 14.15% до 12.6% (спад от 1.55%). Но процентът на годишните разходи, включващ всички такси и комисиони, се понижава само с 0.96% от 15.2 до 14.24%. Банките са компенсирали понижението на лихвите с по-високи такси и комисиони. Данните за новооткритите депозити показват, че тези в лева през са паднали с 1.95% до 6.04% спрямо 2009 г.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини