Лекари целят зам.-министър с бутилка. Вестниците в събота

„24 часа": Лекари целят зам.-министър с бутилка

Шефът на шуменските джипита Милен Чолаков замери с бутилка вода зам. финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния лекарски събор вчера.

Делегатите освиркаха Горанов и го принудиха да напусне форума им, след като разбраха, че вместо исканите още 200 млн. лв. за болниците до края на 2010 г. им предлагат само 65 млн. Зам.-министърът каза, че реакцията е нормална, защото лекарите били "емоционално заредени".

Полупразна бутилка с минерална вода полетя от делегатите на извънредния лекарски събор към зам.-финансовия министър Владислав Горанов. Той дойде на крака в киносалона на ВМА, за да прочете писмо от министър Симеон Дянков. До края на годината болниците ще получат само 65 млн. от исканите 200 млн. лв. Това прави по 80 млн. на месец или малко над 80% от миналогодишното ниво. Още 125 млн. лв., които касата дължи за отчетени дейности досега, щели да бъдат изплатени разсрочено до юни 2011 г. Тук нервите на лекарите не издържаха и те освиркаха Горанов. Викове "Кой го е канил" и "Вън от България" изпълниха залата. Към трибуната полетя и бутилката с вода.Хвърли я шефът на джипитата в Шумен Милен Чолаков, който направи и предложение да се поискат оставките на Симеон Дянков, Владислав Горанов и проф. Анна-Мария Борисова като пряко отговорни за мизерията в здравеопазването.

Голяма част от делегатите не успяха да разберат детайлите от предложението на Дянков поради бурните скандирания в залата. Горанов прекъсна обясненията и си тръгна. Пред журналисти той обясни, че реакцията на лекарите е нормална, защото са "емоционално заредени". Наложи се председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов да обяви почивка, за да се успокоят делегатите.

 

„24 часа": Роми продават най-скъпото кафе, не знаят

Безработни от Видин управляват две суперскъпи заведения на летище София, без да знаят за това.

Нова телевизия разкри как преди две години 31-годишният Данчо Славчев и 29-годишната Красимира Панкова са станали през юли 2008 г. собственици на фирмата на евродепутата от "Атака" Слави Бинев "М.И.Г. груп" АД.

В борда освен тях е и Диляна Милева, също от Видин. Подписите и на тримата стоят под протокол от общо събрание на 16 юли 2008 г. На тази дата като изпълнителен директор е освободена Анита Стоянова, която е шеф на кабинета на Бинев в Европарламента.

Данчо Славчев, освен че е директор, притежава и 90% от фирмата. Преди прехвърлянето й тя е била на Александър Златков и "Ер систем холдинг", която към юни 2009 г. e на щатската офшорка "Хайнес груп" и на Бинев.

В управата на "Ер систем холдинг" освен Анита Стоянова е и един от шефовете на летище София - Красимир Пешев. Той бе избран в ръководството на летището през януари тази година и е с мандат до началото на 2013 г. Вчера "24 часа" го потърси, но той до края на септември е в САЩ.

 

„Труд": Доктор хвърли бутилка по зам.-министър

Д-р Милен Чолаков от Шумен замери вчера с полупразна бутилка с вода от 500 мл зам. финансовия министър и шеф на надзора на здравната каса Владислав Горанов. Това се случи на 50-ия извънреден събор на Българския лекарски съюз (БЛС). Шишето полетя от средата на залата, удари се в президиума, на който стоеше Горанов, и тупна на земята. Пострадали за щастие нямаше.

Присъствието на Горанов предизвика противоположни емоции у лекарите. Той бе посрещнат с възгласи: "Кой го е канил този човек?", "Какво прави тук?"Последваха мощни освирквания. А когато зам.-министърът си тръгна, лекари започнаха да се оплакват, че властта не ги зачита.

По време на събора Горанов съобщи, че 125-те млн. лв. дължими суми към болниците (изработени от март до юни т. г.) ще бъдат изплатени до края на март 2011-а. Пари обаче ще получат само онези, подписали анексите към договорите си през август, когато бюджетите им бяха драстично отрязани. Това влуди докторите и към Горанов полетя бутилка. Той стоически приключи речта си и си тръгна.

 

„Труд": Развод с топломера

По сегашния Закон за енергетиката хората трудно могат да се разведат с "Топлофикация", но по-лесно могат да се отърват от топломерите на радиаторите си. Моментът вече настъпва.

Тази есен изтича 10-годишният гаранционен срок на батериите на разпределителите, монтирани в периода 2000-2001 г. Най-малко 18 200 семейства ще трябва още преди този отоплителен сезон да платят за нови уреди, тъй като батериите на повечето стари не могат да се сменят.

Според някои сметки около 7% от абонатите трябва да извършат смяната тази есен, 25-28% - догодина, а около 35% - през 2012 г. Останалата част от потребителите са клиенти на "Бруната", чиито батерии могат да се сменят, или пък имат механични разпределители от изпарителен тип - без батерии. Ако угасналите уреди не бъдат сменени с нови, сметките за парно ще се правят както миналия век - на кубатура. Така ще отпадне възможността човек да пести, като регулира температурата на радиаторите си.

Но има и добра новина: без топломери съседите вече няма да плащат и сметките на комшиите, които крадат парно, като ползват радиатори без уреди. През годините именно заради такива тарикати стотици абонати пропищяха и спряха да плащат. Затова частните топлофикации в Сливен и Бургас предложиха като екстра възможността сумите да се начисляват като такси - в зависимост от кубатурата на жилището. Законът за енергетиката обаче изрично изисква това да става с уреди за дялово разпределение.

 

„Стандарт": AC DC вместо школски звънец

Китарата на Ангъс Йънг ще замени школския звънец в Хасково. Любими на тийнейджърите парчета ще слагат край на уроците в СОУ "Васил Левски".

Революционната идея вече е одобрена от ръководството на школото, а децата я намират за "много яка". "В съвременните училища трябва да има иновации", убедена е директорката на училището Ангелина Георгиева.

Тя смята, че музиката ще поддържа интереса на учениците и те няма да обикалят в междучасията кафенетата край даскалото. Според нея хитовете ще намалят стреса сред децата от досадния училищен звънец.

5000 лева струва озвучителната техника, като парите са осигурени от училищния бюджет.

„Стандарт": Бойко бие първия звънец в Ню Йорк

Първият училищен звънец ще удари в неделя премиерът Бойко Борисов в Ню Йорк. Министър-председателят ще открие учебната година на българските школа "Гергана" и "Христо Ботев". Там учат 120 българчета, разказаха за "Стандарт" от делегацията на премиера. Борисов заминава на официална визита в Ню Йорк днес във връзка с ежегодната асамблея на ООН.

Българският премиер ще изнесе лекция за икономическото развитие пред около 160 държавни лидери от цял свят. В програмата му е предвидена среща с американския президент Барак Обама и с предшественика му в Белия дом Бил Клинтън. Преди това обаче премиерът ще разговаря с българите в Голямата ябълка. Срещата с нашите зад Океана ще се проведе в културното средище "Скандинавия хаус", обясниха от екипа на премиера. В понеделник Борисов ще открие и пътуваща изложба със снимки от спасяването на българските евреи заедно с интелигенцията на Ню Йорк. Бойко Борисов е поканен и на официалния прием коктейл, даван от Обама в Природонаучния музей. В момента протоколът на Борисов очаква потвърждение за среща с бразилския президент Луис Инасио Лула да Силва. Страната е четвъртата в света по икономически напредък и премиерът настоял България да почерпи опит от бразилците. На срещата с Да Силва ще бъдат обсъдени инвестиции у нас, както и развитие на двустранния пазар. Същия разговор Борисов ще води и с китайския си колега Уън Дзябау. Премиерът ще проведе срещи и с лидерите на балканските държави. Извън протоколните срещи Борисов ще има възможност да се здрависа и с посланика на добра воля към ООН Антонио Бандерас, поясниха още от делегацията на премиера.

„Монитор": Кралски архитект автор на БГ Лувъра

Лондонски възпитаник е победителят в конкурса „Българският Лувър". Състезанието за съвременен музеен център в София приключи вчера. В надпреварата участваха 31 кандидати, а журито, начело с главния архитект на София Петър Диков, класира на първо място предложението на архитект Янко Апостолов. „Не го познавам", отсече Диков, след като прочете името му. Справка на в. „Монитор" показа, че победителят е завършил архитектура в Лондон и е член на Кралския институт на британските архитекти. В момента живее и работи в Ню Йорк. Конкурсът беше анонимен и комисията от 17 души оценяваше проектите по номера. Любопитно е, че предложението на Апостолов, представено под №4, е избрано с пълно единодушие на журито. То е събрало 82,94 точки. Второ и трето място в класацията са за проектите №10 и №23, съответно на арх. Багряна Тотева и „Порш Концепт - архитектура, дизайн, проектиране" ЕООД. Разликата между тях и победителяне е голяма - проектът на Тотева е спечелил 79,86 точки, а третият - 79 точки. „Проектите бяха на много добро професионално ниво. Избирахме ги по много показатели, но най-важните са два: първият е проектът да е високопрофесионален и да отговаря на изискванията за такъв музеен комплекс, и то в центъра на столица на страна от ЕС, а вторият - да може да се осъществи в условия на криза, когато средствата на държавата са ограничени", обясни Диков.

„Монитор": Eмигрантите ни вкараха 7 млрд. лв. в икономиката

Най-много средства са изпратени през 2009 г. - 1,35 млрд. лв.

6,8 млрд. лв. са вкарали българските емигранти в икономиката ни от 2004 година насам. За последните шест години и половина изпратените средства са били най-много през 2009 г. ­ 1.35 млрд. лв. В още две години изпратените средства също са надхвърляли 1 млрд. лв. и това са 2007 и 2008 г. Точните суми са 1.24 млрд. лв. през 2007 г. и 1.29 млрд. лв. през следващата година, съобщи Profit.bg. Преводите за периода януари-юли 2010 г. възлизат на над 849 млн. лв. Като процент от БВП средствата, изпратени от българите, живеещи в чужбина, са били най-много през 2007 г. ­ 2.06%. Извършените преводи в посока България са съставлявали близо 2% от БВП и през 2009 г., като точният им дял е бил 1.96%. Като сума и като процент от БВП изпратените средства са били най-малко през 2006 г. Тогава към България са насочени 651.48 млн. лв., които са представлявали 1.25% от БВП.

„Монитор": Пишат закон за спецслужбите

Ще има закон за службите, а Стратегията за национална сигурност ще я доработим така в Министерския съвет, че да има пълен консенсус в Народното събрание. Това заяви след края на вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност министър-председателят Бойко Борисов. Идеята за създаване на специален нормативен акт за разузнавателните служби бе лансирана още в началото на тази година, когато стана ясно, че вероятно се подготвя нова държава агенция по типа на ДАНС, която да контролира разузнаването. Както „Монитор" пръв писа, идеята е НСО да премине от президента към МВР, което означава че държавният глава няма да има контролна функция над охраната на властта както е в момента.

„Сега": Гневът на лекарите се стовари върху финансов зам.-министър

Ситуацията в здравеопазването излиза от контрол. Гнева на лекарите изпита най-напред зам.-министърът на финансите и шеф на надзорния съвет на здравната каса Владислав Горанов, който бе мощно освиркан и замерян с бутилки от минерална вода на събора на Българския лекарски съюз вчера. Съборът беше свикан извънредно, за да реши дали и кога да има протести заради орязаните пари на болниците.

Делегатите на БЛС поискаха оставките на финансовия министър Симеон Дянков, Владислав Горанов и здравната министърка проф. Анна-Мария Борисова "за несправяне с вменените им по закон действия по провеждане на политиката на здравеопазване". Другото решение, прието без нито един глас "против", беше за старт на протестни действия. Началото ще е от днес - лекарите ще носят черни лентички като символ на смъртта на здравеопазването. На 4 октомври ще бъдат внесени съдебни искове от над 40 болници към НЗОК за дължимите им пари от март до юли. На 11 октомври ще се проведат регионални протести, а на 15 октомври - национален протест в София. След това на правителството ще бъде даден 10-дневен толеранс, в който да изпълни исканията на лекарите за повече пари и изплащане на дължимото. Ако те не бъдат удовлетворени, ще се премине към подготовка на ефективен национален протест съвместно със синдикатите.

 

„Капитал": Интеграция без арматура

3.30 лв. на ром на месец. Горе-долу толкова са парите, похарчени интеграцията на ромското малцинство в страната в последните десетина години. Сметката се получава, след като се разделят 140-те млн. евро, отпуснати за преките мерки за интеграция на 700 хил. роми в страната (по неофициалната, но по-надеждна статистика). Със средствата, които бюджета отпуска за всички групи в неравностойно положение, сумата става малко по-голяма, но много, много далеч от необходимите средства.

Дори и сметката ни да е сбъркана с някои и друг и лев, тя показва, че воплите за "потънали милиарди" са просто басни. В същото време хората, които от години се опитват да направят нещо смислено за ромите, могат с въздишка да кажат "а къде отидоха и тези средства". Факт е, че независимо от отделните успешни проекти усещането е за провал.

По ирония на съдбата в една и съща седмица, докато Бойко Борисов в Брюксел обсъждаше европейски стратегии за ромите, в Ямбол започна да се рути един от печалните символи на сегрегациятa в България. Покъртителната дългогодишна драма с обитавания от ромски семейства блок 20 в квартал "Райна Княгиня" приключи с полиция, която изведе хората оттам, след като панелите започнаха да падат.

 

„Дума": Да убиеш училище

Световната банка: 15% от децата от закритите училища са отпаднали от системата; рязък спад на знанията от 1999 до 2003 г.; сривът продължава.

Изглежда странно, за да не кажем обидно, че Световната банка (СБ) свърши работата на българското просветно министерство и каза пред нашето общество онова, което се уморихме да чакаме - в какво състояние е образованието в България, след като върху него се упражняваха с реформи 15-ина управленски екипа. Преди началото на новата учебна година се появи анализ, огласен като доклад на Световната банка за реформите в българското училище, свързани с неговата автономия. В документа се анализират главно данни за 2006-2009 г., но се правят сравнения и спрямо предходните години.

Просветното министерство, което скъсва педагози и общини от натякване, че пари се получават срещу свършена работа, не сколаса досега да оповести анализ на това какво се случва в системата. А все пак там работят 300 души... Такъв анализ по всякаква логика е задължителен, преди да се прави изцяло нов закон за училището. Въпреки липсата му, новият екип на МОМН преди месеци огласи проект за закона и обещава той да мине в МС до края на годината. Остава въпросът този проект има ли някаква връзка с реалностите, които са се случили в училището?

В доклада на СБ откриваме доста неща, които до момента не са известни, а всичките данни, както се разбира от написаното, са взети от министерството и от НСИ. Сиреч - били са налични и не е ясно какво е пречело на МОМН да ги обобщи и анализира, та поне да оправдае фонд "Работна заплата".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини