Обама каза край на войната в Ирак

От Овалния кабинет - там, където Джордж Буш обяви началото на инвазията на САЩ в Ирак, сега президентът Барак Обама официално провъзгласи края на американските военни действия на територията на страната.

В специално обръщение към нацията той посочи, че „САЩ са платили голяма цена, за да предадат отговорността за бъдещето на страната в ръцете на иракчаните.  Припомняме, според официалните данни около 4 400 американски военнослужещи са убити, а повече от 34 000 са ранени по време на операциите на САЩ в Ирак.

Ние изпратихме нашите млади мъже и жени да направят огромни саможертви в Ирак и изразходвахме значителни ресурси, изтъкна американският държавен глава и отбеляза, че това се е случило и във време на съкращаване на разходите в САЩ.

Въпреки че обяви края на операция „Иракска свобода", Обама не провъзгласи победа, отбелязва АП. Операция „Иракска свобода" приключи и сега народът на Ирак носи отговорност за сигурността на собствената си страна, заяви той.  

По думите на американския президент САЩ са поели своята отговорност към Ирак, а сега „вече е време да обърнем страницата".

Той допълни, че най-спешната задача пред Ирак в момента е възстановяването на икономиката.

Обама изтъкна, че САЩ ще продължат да подпомагат иракското правителство и народ.

От продължилото по-малко от 20 минути изказване на американския държавен глава стана ясно, че той е провел телефонен разговор с предшественика си Джордж Буш.

За всички е ясно, че с него имахме противоречия за войната, напомни той. Въпреки това Обама посочи, че никой не трябва да се съмнява в патриотизма на експрезидента.

Никой не трябва да има съмнение за неговата подкрепа за нашите военни, за нашата страна и отговорността му към нашата сигурност. Както съм казвал, има патриоти, които са в подкрепа на тази война, и патриоти, които са против. И всички ние обаче сме единни в признателността си към нашите мъже и жени, които служиха там, и в надеждата си за бъдещето на Ирак, коментира още американският държавен глава.

Световните агенции припомнят, че от днес до края на 2011 г. в Ирак ще останат около 50 000 американски войници. Техните задачи ще са само съветване, обучение и помощ при борбата с тероризма.

Междувременно в Багдад пристигна американският министър на отбраната Робърт Гейтс. Той ще присъства на церемония, на която досегашният командващ на войските на САЩ в Ирак генерал Реймънд Одиерно ще бъде сменен от генерал Лойд Остин.

Инвазията в Ирак започна на 20 март 2003 година с нахлуването на многонационалните военни сили, ръководени от САЩ. Кодовото название на операцията е „Шок и ужас".

В 3:30 българско време на 20 март 2003 година серия от силни експлозии разтърси централен Багдад. В 4:15 президентът Джордж Буш обяви, че е заповядал извършването на атаката, вярвайки че може да премахне Саддам Хюсеин още с първия удар.

По заповед на Пентагона са изстреляни 36 ракети Томахоук и бомби GBU-27, всяка с тегло от близо половин тон. Няколко часа по-късно иракската държавна телевизия излъчи реч на президента Хюсеин, но американските информационни служби не успяха да потвърдят, че иракският лидер е жив.

Впоследствие стана ясно, че масираният удар по щаба на Саддам не е бил успешен.

Преди да започне войната, правителствата на Съединените щати и Великобритания твърдяха, че Ирак притежава оръжия за масово унищожение. Експертите на ООН не откриха доказателства за това.

Войната в Ирак - без коментар  
Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини