Пет години от трагедията "Катрина"

Съединените щати отбелязват днес пет години от деня, в който югоизточното крайбрежие беше опустошена от най-разрушителния в историята на страната ураган - "Катрина", съобщава ИТАР-ТАСС.

Най-тежки поражения от бедствието понесе град Ню Орлиънс, щата Луизиана. 80 процента от територията на града, който се намира под морското равнище, се оказа потопена под водата, допълва БТА.

Тропическият ураган, в чийто епицентър вятърът достигна скорост от 240 километра в час, засегна и щатите Флорида, Алабама и Мисисипи. Стихията от 29 август 2005 г. отне живота на над 1,8 хиляди души, разрушени бяха 58 нефтени платформи в Мексиканския залив, а икономическите щети се оценяват на 81 милиарда долара, напомня агенцията.

Очаква се днес в Ню Орлиънс да пристигне президентът Барак Обама.

Според публикация във вестник "Ню Йорк таймс" въпреки че много от училищата, болниците и домовете в града са възстановени, около 50 хиляди или 27 процента от жилищата в града продължават да пустеят, след като около 100 хиляди оцелели от урагана жители не са се върнали в Ню Орлиънс.

По данни на вестника в момента населението на града възлиза на 355 хиляди души или три четвърти от предишния брой на жителите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини